
Bramboráky – czeskie placki ziemniaczane
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 700 g
- mąka pszenna: 60 g
- czosnek: 2 ząbki
- jajka: 1 szt.
- majeranek: 2 g
- kminek: 2 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- smalec: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
krok 2
Masa na placki: do startych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz przyprawy i zioła, czyli sól, pieprz, suszony majeranek i mielony kminek, a także przygotowany wcześniej ząbek czosnku. Mieszamy wszystkie składniki, aż uzyskamy gładką masę.
krok 3
Smażenie: na dużej patelni z grubym dnem rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę na bramboráky za pomocą łyżki stołowej. Lekko ją rozsmarowujemy, żeby nadać plackom odpowiedni kształt. Smażymy je z obu stron. Kiedy zyskają złoty kolor, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

