Reklama

Bramboráky to smażone placki z tartych ziemniaków z dodatkiem sporej ilości czosnku i przypraw. Najczęściej pachną majerankiem lub oregano i oczarowują korzennym aromatem kminku. Stanowią samodzielne danie lub akompaniament dla mięs. Zazwyczaj podaje się je z duszoną kapustą i wędzoną wieprzowiną, ale świetnie smakują także w najprostszym wydaniu – z kwaśną śmietaną. Sprawdźcie, jak zrobić bramboráky, czyli pachnące i chrupiące czeskie placki ziemniaczane.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.

  • krok 2

    Masa na placki: do startych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz przyprawy i zioła, czyli sól, pieprz, suszony majeranek i mielony kminek, a także przygotowany wcześniej ząbek czosnku. Mieszamy wszystkie składniki, aż uzyskamy gładką masę.

  • krok 3

    Smażenie: na dużej patelni z grubym dnem rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę na bramboráky za pomocą łyżki stołowej. Lekko ją rozsmarowujemy, żeby nadać plackom odpowiedni kształt. Smażymy je z obu stron. Kiedy zyskają złoty kolor, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Porady:

  • Żeby ustalić, ile składników przygotować na bramboráky na obiad dla całej rodziny, warto zapamiętać, że z 1 kg ziemniaków otrzymamy około 20 niewielkich placków.
  • Co Czesi dodają do placków ziemniaczanych? U naszych słowiańskich sąsiadów często spotkamy bramboraki z duszoną kapustą i wędzonym mięsem. To tradycyjne danie znajdziemy podczas wycieczki za granicę pod nazwą cmunda po kaplicku. Na Morawach placki ziemniaczane często podawane były także z porcją startych warzyw (selera i marchewki) i doprawiane tymiankiem.
  • Jeśli chcemy zrobić większą porcję placków, do przygotowania ziemniaków przyda nam się robot kuchenny z tarczą ścierającą o drobnych oczkach.
  • Tradycyjnie bramboráky smaży się na smalcu gęsim lub wieprzowym, ale równie dobrze można wykorzystać tłuszcz roślinny, na przykład olej rzepakowy lub słonecznikowy.
  • Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu i były chrupiące? Sprytnym sposobem jest dodanie do masy łyżeczkę octu. Nie zmieni on smaku potrawy, a zdecydowanie ułatwi smażenie. Warto także odsączyć ziemniaki na sicie, jeśli puściły sporo wody. Inaczej trzeba będzie dodać więcej mąki do masy i placki ziemniaczane staną się gumowate.
  • Do placków możemy dorzucić różne ulubione dodatki, na przykład pokojony w kostkę boczek wędzony, cebulę, ser feta, paprykę lub oliwki.
  • Czeskie placki ziemniaczane z powodzeniem odgrzejemy na drugi dzień na patelni, dlatego można przygotować ich więcej za jednym razem. Dobrze znoszą także mrożenie, więc warto zrobić sobie zapas, który przyda się na błyskawiczny obiad.
  • Miłośnikom tego prostego dania obiadowego polecamy także jego inne, regionalne wersje. Na wzór mieszkańców Mazur przyrządzimy placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym (plińce z pomoćką), a po góralsku zrobimy pyszne moskole. Natomiast narodową potrawą Szwajcarów są rösti ziemniaczane, które warto przyprawić gałką muszkatołową i podać z jajkiem sadzonym.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama