Śledzie opiekane po śląsku.
Składniki:
2 kg.filetów śledziowych świeżych (zielone)
ok 4 l.wody
1/4l. octu spirytusowego
5 dużych cebul
8 ziaren ziela angielskiego
6-7 liścia laurowego
olej do smażenia
jaja,mąka,bułka tarta do panierki
Kroki przygotowania:
Filety opłukać posolić i dać do lodówki.
Następnego dnia ugotować wodę dodając cebulę pokrojoną w piórka, ziele,liście ,ocet,sól i cukier do smaku.Wszystko gotować przez ok.30min.Woda musi być wyczuwalna tj.kwaśno-słodka (ale też nie za mocno).Ostudzić.Filety rozdzielić po połowie obtoczyć w mące,jajku,bułce tartej i smażyć na oleju.Usmażone układać w misce na przemian ( # )zalewając ostudzoną zalewą.Do zalewy można wlać trochę przysmażonej oliwy ze smażonych śledzi .Wpływa to na kolor i smak.Podajemy z ziemniakami tłuczonymi lub z pieczywem.Dobra przekąska na zakrapiane imprezy.SMACZNEGO
1 z 1

brathering
BRATHERING


