
Bratwurst – niemiecka kiełbasa
- łopatka wieprzowa: 700 g
- wołowina: 450 g
- słonina: 200 g
- mleko: 125 ml
- majeranek: 2 g
- czosnek: 20 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- gorczyca: 2 g
- kminek: 2 g
- imbir: 2 g
- sól: 6 g
- pieprz biały: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: czosnek obieramy i siekamy. Mięso i słoninę lekko zmrażamy, co ułatwi nam krojenie. Namaczamy jelito wieprzowe, które będzie osłonką do naszej kiełbasy bratwurst.
krok 2
Mięso: łopatkę wieprzową bez kości, łatę wołową i słoninę kroimy w kostkę. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia z sitkiem o średnich oczkach. Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy i czosnek, a następnie dolewamy mleko. Wyrabiamy masę, aż stanie się kleista. Wkładamy ją do lodówki na co najmniej godzinę.
krok 3
Nadziewanie: na maszynkę do mięsa nakładamy końcówkę do faszerowania kiełbasy. Namoczone jelita dokładnie wypłukujemy z nadmiaru soli. Naciągamy je na lejek i związujemy. Mielimy mięso i stopniowo wypełniamy nim flak. Zabezpieczamy końcówkę, a następnie skręcamy pęto w równych odstępach, dzięki czemu otrzymujemy kiełbaski. Nakłuwamy je, żeby w czasie obróbki termicznej uchodziło z nich powietrze.
krok 4
Podanie: smażymy, pieczemy lub grillujemy kiełbaski do zarumienienia. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

