Porady:
W przepisie na angielskie śniadanie wykorzystujemy:
- kiełbaski – mogą być wieprzowe lub drobiowe
- fasolę w sosie pomidorowym – małe ziarna
- chleb tostowy pszenny
- bekon – można użyć surowego lub wędzonego
Notka redakcyjna:
Angielskie śniadanie – przepis
Aby przygotować śniadanie angielskie, potrzebujemy kilu produktów. Większość dostaniemy w każdym supermarkecie – niewielki problem możecie mieć tylko z fasolką w sosie pomidorowym w puszce, ponieważ ta naprawdę dobrej jakości może nie być dostępna wszędzie. Najlepiej kupić kilka puszek różnych firm i sprawdzić, która po podgrzaniu smakuje nam najbardziej.
Fasolka na śniadanie? Niektórzy patrzą na ten pomysł sceptycznie. Ale przecież tak wielu Brytyjczyków nie może się mylić! Fasolka w pomidorowym sosie zaskakująco dobrze łączy się ze smakiem jajek czy tostów. Typowe angielskie śniadanie to bowiem także jajka sadzone – usmażmy je na maśle i posypmy ulubionymi przyprawami, na przykład słodką papryką. Tosty powinniśmy zrobić z pszennego chleba tostowego. Co do kiełbasek, mamy dowolność, mogą to być grube i krótkie kiełbaski lub długie frankfuterki czy nawet parówki.
Śniadanie angielskie – co zawiera?
Angielskie śniadanie jest dość kaloryczne ze względu na sposób obróbki składników (smażenie), tłuste produkty, takie jak boczek i małą ilość świeżych warzyw czy pieczywa pełnoziarnistego. Nie znaczy to oczywiście, że mamy całkowicie z tego typu śniadań zrezygnować. Jedzmy je jednak sporadycznie. Zostawmy sobie przyjemność zjedzenia śniadania angielskiego na weekend. Zresztą leniwy sobotni lub niedzielny poranek sprzyja przygotowywaniu takich wieloelementowych zestawów.
Ważne jest, żeby śniadanie angielskie podać na odpowiednio dużym talerzu. W przypadku tego typu śniadania raczej nie sprawdzi się, położenie wszystkich składników na środku stołu, tak by domownicy sami komponowali swój talerz. Najlepiej przygotować klasyczny zestaw składający się z jajek sadzonych, tostów, fasolki w pomidorach, pieczarek i bekonu bezpośrednio na talerzu. Dlatego właśnie tak ważna jest jego wielkość – chodzi o to, żeby wszystkie składniki były odpowiednio wyeksponowane, a nie leżały jedne na drugich.
Angielskie śniadanie najlepiej smakuje z filiżanką czarnej kawy lub herbaty. Jeśli zdecydujemy się na herbatę z pewnością będziemy bliżej tradycyjnego brytyjskiego śniadania. Brytyjczycy lubią jeszcze dodać do herbaty odrobinę mleka – sami spróbujcie!