
Briam – grecka zapiekanka warzywna
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Czosnek pozbawiamy łupinki i siekamy. Cukinię myjemy i plasterkujemy. Podobnie robimy z pomidorami i paprykami. Nie zapomnijmy o usunięciu gniazd nasiennych. Cebulę kroimy w piórka. Listki oregano obrywamy z łodygi.

Kamila ~ soo.good.food krok 2
Składanie zapiekanki: formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm lub duże ceramiczne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Na dnie umieszczamy talarki ziemniaków. Posypujemy je czosnkiem i świeżymi listkami oregano. Następnie układamy cukinię i paprykę. Kolejne warstwy skrapiamy oliwą i przetykamy cebulą.

Kamila ~ soo.good.food krok 3
Wykończenie: na wierzchu zapiekanki umieszczamy plastry pomidora. Posypujemy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami oregano. Skrapiamy oliwą.

Kamila ~ soo.good.food krok 4
Pieczenie: wstawiamy briam do piekarnika rozgrzanego do 200°C (tryb góra-dół) na półtorej godziny. Kiedy wszystkie warstwy zapiekanki zmiękną, potrawa jest gotowa.

Kamila ~ soo.good.food krok 5
Podanie: przekładamy pieczone warzywa po grecku na talerz. Dekorujemy je świeżym oregano. Na wierzchu układamy kawałki sera feta. Skrapiamy oliwą.

Kamila ~ soo.good.food

