
Brik – tunezyjski pieróg
- ciasto filo: 4 szt.
- tuńczyk w oleju: 200 g
- ziemniaki: 150 g
- jajka: 4 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- cebula: 100 g
- kapary: 20 g
- czosnek: 5 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- olej: 100 ml
- cytryna: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut, do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju. Cebulę obieramy i szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym drobno siekamy. Odkładamy odrobinę do dekoracji.
krok 2
Farsz na brik: łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy tuńczyka, ziemniaki, kapary i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i lekko studzimy.
krok 3
Formowanie pierogów: kwadratowy kawałek filo lub oryginalnego tunezyjskiego ciasta malsouka układamy na płaskiej powierzchni. Na środku umieszczamy farsz. Tworzymy w nim wgłębienie za pomocą łyżki, na które wybijamy jajko. Delikatnie zawijamy ciasto, żeby powstał trójkątny pieróg. Sklejamy brzegi za pomocą niewielkiej ilości wody i dociskamy je palcami.
krok 4
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy tunezyjskie pierożki do zarumienienia. Zajmie to około 2–3 minuty na każdą stronę. Przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
krok 5
Podanie: ciepły tunezyjski pieróg dekorujemy natką pietruszki i serwujemy z cząstką cytryny.

