
Brioszki z kremem waniliowym
- żółtko: 3 szt.
- cukier trzcinowy: 130 g
- skrobia kukurydziana: 20 g
- mleko: 350 ml
- wanilia: 1 szt.
- drożdże: 10 g
- mąka: 500 g
- jajka: 2 szt.
- sól: 1 łyżeczka
- śmietana 30%: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na krem: żółtka ubijamy z 50 g cukru trzcinowego i mączką kukurydzianą. 250 ml mleka z laską wanilii doprowadzamy do wrzenia, zalewamy mieszaninę żółtek i stale ubijając, zagotowujemy. od momentu, kiedy mleko zgęstnieje i zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 1–2 min. Studzimy. Zanim przełożymy krem do rękawa cukierniczego, powinien być całkowicie zimny.

krok 2
Na ciasto: do naczynia robota wkruszamy drożdże. dodajemy mąkę, jajka, wlewamy mleko, dosypujemy cukier, szczyptę soli oraz śmietanę. Rozpoczynamy wyrabianie na pełnej prędkości. po dodaniu ostatniego składnika wyrabiamy ciasto w robocie jeszcze przez 10–15 min. Zeskrobujemy masę ze ścianek robota, jeśli to będzie konieczne. Ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 30°c, albo w pobliże kaloryfera. W ciągu 1 i 1/2–2 godz. ciasto powinno podwoić swoją objętość.

krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, aby pozbawić je powietrza. Ugniatamy ponownie i formujemy kulki o wadze 6–7 dag. rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. na środku każdej kładziemy dużą, zimną kulkę kremu. zlepiamy brzegi i lekko spłaszczamy, tworząc coś na kształt sakiewki. Delikatnie, ręcznie formujemy kulki. Układamy je w tortownicy o śr. 26 cm, jedną obok drugiej, tak aby się nie dotykały. Gdy zaczną rosnąć, wypełnią ciastem wszystkie luki. Przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 1 i 1/2–2 godz. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150°c, wstawiamy ciasto na ok. 30 min. przed wyjęciem z blaszki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.


