Brownie bezglutenowe
- gorzka czekolada: 300 g
- masło: 250 g
- jajka: 3 szt.
- cukier: 300 g
- mąka ryżowa: 50 g
- mąka kukurydziana: 50 g
- mąka ziemniaczana: 35 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: mąki przesiewamy, dodajemy sól. Masło (niesolone) przekładamy do rondelka z grubszym dnem, rozpuszczamy je na niewielkim ogniu.
krok 2
Czekolada: w czasie, gdy masło się roztapia siekamy ją. 1/3 odkładamy na później, pozostałą przekładamy do garnka z masłem. Podgrzewamy do połączenia składników, powinna powstać jednolita masa. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.

Justyna Dudek krok 3
Piekarnik: rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Foremkę o wymiarach 20x20 cm, natłuszczamy ją. W tym celu możemy wykorzystać papierek po maśle, rozprowadzając resztki na na dnie. Wykładamy papierem do pieczenia.
krok 4
Mokre składniki: jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier, miksujemy na puszystą pianę. Nie przerywając, powoli wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem.

Justyna Dudek krok 5
Masa na brownie: do mokrych składników stopniowo przesypujemy mąki z solą. Mieszamy do połączenia składników, masa powinna być gładka.

Justyna Dudek krok 6
Pieczenie: masę przelewamy do foremki i wyrównujemy, np. silikonową łopatką. Całą powierzchnię posypujemy czekoladą, którą wcześniej odłożyliśmy (w roli posypki sprawdzi się też każda inna czekolada bez nadzienia, biała zapewni dodatkowy efekt wizualny). Brownie bezglutenowe wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, na 30 minut.

Justyna Dudek krok 7
Studzenie: brownie bezglutenowe studzimy w foremce przez 20 minut, a potem kolejne 15 minut na kratce cukierniczej.


