Porady:
- Do przygotowania brownie czekoladowego niezbędna jest forma o wymiarach 20 × 20. Jeśli chcemy wykorzystać mniejszą lub większą, to należy proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość składników.
- Brownie możemy serwować ze świeżymi owocami na wierzchu, dobrze sprawdzą się truskawki, maliny i porzeczki, które swym kwaśnym smakiem zrównoważą słodycz czekolady.
- Brownie najlepiej smakuje podawane na ciepło, jednakże najlepiej kroić je dopiero ok. 30 minut po upieczeniu. W przeciwnym razie może się rozpaść.
- Czy brownie należy piec z termoobiegiem? Brownie zaleca się piec bez termoobiegu, gdyż dzięki temu upiecze się ono równomiernie. Grzanie góra-dół jest odpowiednie dla ciast.
- Brownie jest ciastem wilgotnym, dlatego też przy jego pieczeniu możemy mieć wrażenie, że jest lekko niedopieczone.
- Brownie należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
- Jak sprawdzić, czy brownie jest gotowe? Patyczek włożony do ciasta nie będzie suchy, ale delikatnie wilgotny - nie powinien mieć jednak na sobie surowego ciasta. Brownie jest wilgotne w środku, przypieczone z zewnątrz.
Notka redakcyjna:
Brownie jest tradycyjnym ciastem amerykańskim, a jego nazwa pochodzi od intensywnego, brązowo-czarnego koloru tego deseru. Pierwsze przepisy na brownie pochodzą z początku XX w. Ciasto to jest na tyle popularne, że powstały jego zdrowsze alternatywy np. brownie z fasoli czy brownie z buraków.
Brownie z fasoli
Jeśli zależy nam na smacznym i zdrowym deserze to możemy przygotować brownie z fasoli, które przygotowuje się z fasoli czerwonej (z puszki), jajek, kakao, oleju, cukru, banana i sody oczyszczonej. Jeśli jesteśmy weganami, to możemy zrezygnować jajek i dodać do naszego wypieku olej kokosowy i cukier wanilinowy. Ciasto to jest bardzo łatwe do przygotowania – wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przełożyć do formy, a następnie piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W niemal bliźniaczy sposób wygląda przepis na brownie z buraków – wystarczy tylko wcześniej pokroić buraki i zmiksować je z pozostałymi składnikami.