Reklama

Mocno czekoladowy deser z solidnie nasączonym brownie i chrupiącym groszkiem ptysiowym.

Składniki:

500 ml przygotowanego, schłodzonego budyniu waniliowego
10 dag gorzkiej czekolady
40 dag gotowych czekoladowych ciasteczek brownie
3 łyżki zaparzonej mocnej kawy
100 ml likieru baileys + łyżka do namoczenia brownie
12 dag groszku ptysiowego
500 ml śmietany
2 i 1/2 dag cukru pudru

Kroki przygotowania:

Budyń przekładamy do rondla, dodajemy pokruszoną czekoladę. Delikatnie podgrzewamy, mieszając, aż czekolada całkowicie wtopi się w budyń. Powierzchnię kremu przykrywamy folią spożywczą, aby zapobiec powstawaniu kożuchów, odstawiamy, aby ostygł. Małe kawałki brownie wkładamy do szklanej misy. Kawę mieszamy z łyżką likieru i skrapiamy brownie. Delikatnie rozkruszamy (lub nie) groszek ptysiowy
ok. 3/4 groszku wysypujemy na brownie.
Na wierzch łyżką wykładamy ostudzony budyń czekoladowy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem śmietanę i resztę baileysa ubijmy w misce, dodając cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na deser i dekorujemy resztą pokruszonych groszków ptysiowych.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Reklama

Porady:

Trifl e: to popularny angielski deser, przyrządzony w dużej szklanej misie z ułożonych warstwami kawałków ciasta, obficie skropionego alkoholem (winem, likierem lub nalewką), często z dodatkiem owoców, galaretki, sosu custard (waniliowego na bazie podgrzewanych żółtek) i dużą ilością bitej śmietany.
Zobacz też: Przewyborne paprykowe wegańskie brownie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama