
Brownie z bezowymi duszkami
- masło: 225 g
- czekolada deserowa: 300 g
- jajka: 3 szt.
- cukier: 360 g
- mąka pszenna: 150 g
- sól: 1 szczypta
- białko jaja: 80 g
- ocet winny: 1 łyżka stołowa
- cukier puder: 3 łyżki stołowe
- kropelki czekoladowe: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. W rondelku powoli roztapiamy masło i do gorącego dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy na małym ogniu, stale mieszając. Dodajemy szczyptę soli. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem 200 g) na puszystą masę. Mieszamy z masą czekoladową. Wsypujemy mąkę i delikatnie miksujemy. Przelewamy do okrągłej blachy o śr. ok. 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 35 minut.

krok 2
Bezy: przygotowujemy białka - oddzielając białka od żółtek - żółtka przydadzą się do biszkoptów, omletów czy bardzo jajecznej jajecznicy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier (160 g). Miksujemy, aż się całkiem rozpuści. Dolewamy ocet, miksujemy. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy okrąg o średnicy nieco mniejszej niż ciasto. Wypełniamy połową ubitych białek. Resztę masy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy duszki o różnych kształtach. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 10 minut w temp. 120°C, a następnie suszymy jeszcze 30-40 minut w 100°C.
krok 3
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (dosłownie kilka kropli) na lukier i przyklejamy nim czekoladowe kropelki, robiąc oczy bezowym duszkom. Resztą lukru przyklejamy stworki do bezowego blatu. Układamy go na brownie (możemy dodatkowo przykleić bezę lukrem lub kremem).


