
Brownie z masłem orzechowym
- masło: 200 g
- gorzka czekolada: 200 g
- czekolada deserowa: 100 g
- cukier: 250 g
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 135 g
- masło orzechowe: 0.5 szklanki
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zyskały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 160°C, tryb góra-dół. Tortownicę o średnicy 34 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Czekoladę gorzką łamiemy na cząstki, a deserową siekamy.

ZjedzPięknie krok 2
Masa czekoladowa: w rondelku ustawionym na małym ogniu roztapiamy masło i gorzką czekoladę. Mieszamy składniki, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do przestygnięcia.

ZjedzPięknie krok 3
Ciasto na brownie: wybijamy jajka do miski. Roztrzepujemy je z cukrem za pomocą rózgi. Cienkim strumieniem wlewamy masę czekoladową. Mieszamy. Wsypujemy mąkę. Używając łopatki, łączymy wszystkie składniki i rozbijamy grudki. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę deserową. Przekładamy masę do foremki.

ZjedzPięknie krok 4
Masło orzechowe: wykładamy łyżką na masę czekoladową. Za pomocą patyczka robimy wzorki, częściowo mieszając oba elementy ciasta.

ZjedzPięknie krok 5
Pieczenie: wstawiamy brownie z masłem orzechowym do piekarnika na 35 minut. Po upływie tego czasu studzimy je na blacie kuchennym, a dopiero potem kroimy w trójkąty lub kwadraciki.

ZjedzPięknie

