Reklama

Brownie z masłem orzechowym zaspokoi nawet największy apetyt na słodycze. Jest mocno czekoladowe i wilgotne, a w dodatku da się je wyczarować w mgnieniu oka, tuż przed przyjściem gości. To doskonałe połączenie klasycznego amerykańskiego wypieku z intensywnym smakiem orzeszków ziemnych. Jak zrobić proste brownie z masłem orzechowym? Sprawdźcie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zyskały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 160°C, tryb góra-dół. Tortownicę o średnicy 34 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Czekoladę gorzką łamiemy na cząstki, a deserową siekamy.

    ZjedzPięknie

  • krok 2

    Masa czekoladowa: w rondelku ustawionym na małym ogniu roztapiamy masło i gorzką czekoladę. Mieszamy składniki, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do przestygnięcia.

    ZjedzPięknie

  • krok 3

    Ciasto na brownie: wybijamy jajka do miski. Roztrzepujemy je z cukrem za pomocą rózgi. Cienkim strumieniem wlewamy masę czekoladową. Mieszamy. Wsypujemy mąkę. Używając łopatki, łączymy wszystkie składniki i rozbijamy grudki. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę deserową. Przekładamy masę do foremki.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Masło orzechowe: wykładamy łyżką na masę czekoladową. Za pomocą patyczka robimy wzorki, częściowo mieszając oba elementy ciasta.

    ZjedzPięknie

  • krok 5

    Pieczenie: wstawiamy brownie z masłem orzechowym do piekarnika na 35 minut. Po upływie tego czasu studzimy je na blacie kuchennym, a dopiero potem kroimy w trójkąty lub kwadraciki.

    ZjedzPięknie

Porady:

  • Jeśli mamy do dyspozycji ekologiczne masło orzechowe, które zawiera wyłącznie fistaszki, dodajemy do niego szczyptę soli i kilka łyżek cukru pudru do smaku. W przeciwnym razie możemy pominąć ten krok.
  • Miłośnicy domowych przetworów i naturalnych rozwiązań mogą przyrządzić własny krem z prażonych orzeszków ziemnych. Wystarczy blender kielichowy o dużej mocy i nieco cierpliwości. Po kilku minutach miksowania zacznie się z nich wytrącać tłuszcz i stworzą jednolitą masę. Domowe masło można jeść w takiej czystej formie lub wzbogacić ulubionymi dodatkami, na przykład cukrem waniliowym, kawałkami orzechów lub esencją migdałową.
  • Treściwy, mocno czekoladowy wypiek można przełamać za pomocą dodatku kwaskowego włoskiego serka. Brownie z masłem orzechowym i mascarpone to dobra propozycja dla największych entuzjastów kremowych deserów. Śmietankową masą można udekorować wierzch ciasta i oprószyć ją świeżo otartą skórką pomarańczy lub cytryny.
  • Osobom, które nie tolerują glutenu, polecamy przyrządzenie brownie z kaszy jaglanej. Będzie równie wilgotne i satysfakcjonujące, co ciasto na bazie mąki pszennej. Pyszny, oryginalny wegański deser otrzymamy natomiast, jeśli zrobimy brownie z fasoli lub buraka.
  • Jeśli chcemy przyrządzić fit brownie z masłem orzechowym, zamieńmy mąkę pszenną na migdałową, a cukier na ksylitol lub erytrol. Powstanie w ten sposób deser, który spodoba się osobom na diecie ketogenicznej. Będzie zawierał niewiele węglowodanów, za to dużo tłuszczów nienasyconych.
  • Wilgotne ciasto z masłem orzechowym można podać z towarzystwie różnych dodatków, takich jak sos czekoladowy, bita śmietana lub domowe lody waniliowe.
  • Brownies z orzechami można też zrobić na bazie bananów. Z powodzeniem zastępują one cukier, a także częściowo składnik mączny i tłuszcz.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama