Porady:
- Jak upewnić się, że brownie jest gotowe? Inaczej niż w przypadku innych wypieków patyczek włożony do ciasta nie będzie suchy, ale nie powinien mieć na sobie surowej masy. Brownie ma być wilgotne w środku i przypieczone na zewnątrz.
- Zamiast zmielonych orzechów możemy dodać do masy czekoladowej pokruszone herbatniki. Rozdrobnijmy je za pomocą malaksera lub posiekajmy nożem.
- Ciasto czekoladowe możemy upiec w tortownicy o średnicy 24–26 cm. Tort brownie z owocami i mascarpone to świetny pomysł na specjalną okazję, na przykład urodziny lub inną rocznicę.
- Ciekawym pomysłem na deser jest brownie z mascarpone i masłem orzechowym. Ten dodatkowy składnik możemy wmieszać do masy przed upieczeniem ciasta lub do kremu. Orzeszki ziemne doskonale komponują się z czekoladą.
- Jeśli potrzebujemy, żeby krem śmietanowy z mascarpone był bardzo sztywny i stabilny, dodajmy do niego żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Dzięki takiemu zabiegowi nie musimy się obawiać, że deser zacznie się rozpływać pod wpływem ciepłej temperatury, zanim zdążymy podać go gościom.
- Brownie z mascarpone możemy wzbogacić dowolnym aromatem, na przykład rumowym lub pomarańczowym. Polecamy wykorzystanie domowej esencji waniliowej, która jest doskonałym dodatkiem do różnych czekoladowych wypieków.
- Jeśli chcemy, żeby nasz deser miał cytrusową nutę, możemy wmieszać do kremu śmietanowego odrobinę soku z limonki lub posypać go świeżo otartą skórką pomarańczy.
- Brownie z kremem należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby krem nie przeszedł zapachem innych produktów spożywczych.
Notka redakcyjna:
Czym ozdobić brownie z mascarpone?
Najlepsze brownie z kremem mascarpone wieńczą atrakcyjne dodatki – mogą być chrupkie, kakaowe lub świeże i kwaskowe. Polecamy uzupełnienie tego mocno czekoladowego wypieku za pomocą:
- posypki – cukrowej lub z wiórków kokosowych. Najprostszym sposobem na dekorację jest starcie czekolady, która została nam po upieczeniu ciasta lub posypanie go przesianym kakao.
- polewy czekoladowej – warto przyrządzić kremowy ganache na bazie śmietany kremówki, ale sprawdzi się również zwykła polewa kakaowa.
- owoców – świeżych albo w formie frużeliny lub dżemu. Brownie z mascarpone i owocami sezonowymi to doskonały deser na przyjęcie w ogrodzie. Możemy też zrobić malinowe coulis, czyli sos ze świeżego przecieru owocowego. Polejmy nim porcje ciasta, żeby zachwycić gości.
- orzechów – sprawdzi się każdy rodzaj, ale ciasto czekoladowe z masarpone najładniej prezentuje się z pokruszonymi pistacjami, migdałami lub orzechami pekan.
Sernikobrownie z mascarpone
Krzyżówka wilgotnego ciasta czekoladowego i sernika to hit świątecznych stołów i spotkań z przyjaciółmi. Łączy wszystko to, co najlepsze, czyli bogaty, kakaowy smak z delikatnością serowego kremu. Najczęściej podaje się go z malinami zatopionymi w całości w słodkiej masie. Prawdziwą ucztę dla podniebienia stanowi jednak ciasto, które wykorzystuje nie tylko twarożek, ale także kremowy, aksamitny włoski wyrób. To strzał w dziesiątkę dla osób, które zadają sobie pytanie, co można upiec z serkiem mascarpone. Doskonale komponuje się on z wilgotnym ciastem w amerykańskim stylu. Sernikobrownie z malinami można podać z polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.