
Brownie z truskawkami
- masło: 200 g
- gorzka czekolada: 200 g
- jajka: 3 szt.
- cukier: 250 g
- mąka: 130 g
- truskawki: 100 g
- czekolada mleczna: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Formę do pieczenia o wielkości 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Truskawki: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy z nich szypułki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki.
krok 3
Czekolada: łamiemy ją na kawałki. Część odkładamy do dekoracji, a pozostałą ilość, czyli 200 g przenosimy wraz z masłem do naczynia żaroodpornego. Ustawiamy go nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość podgrzewamy, aż uzyskamy płynną polewę. Naczynie z rozpuszczoną czekoladą odkładamy na bok do lekkiego ostygnięcia.
krok 4
Ciasto: do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wsypujemy mąkę i mieszamy.
krok 5
Pieczenie: gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Całość posypujemy owocami oraz kawałkami czekolady, które delikatnie wciskamy w ciasto. Brownie z truskawkami wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut.

