Porady:
- Brukselka marynowana świetnie smakuje też z dodatkiem innych warzyw. Do słoików warto dorzucić plasterki marchewki, słupki papryki lub krążki cebuli. Fantastycznym składnikiem będą też całe ząbki czosnku.
- Po zjedzeniu piklowanych brukselek nie wylewajcie pozostałej zalewy, tylko zachowajcie ją do innych dań. Ten pełen smaku płyn może posłużyć za marynatę do mięs lub lekki sos do sałatki.
- Kupując brukselki do słoików, najlepiej wybierać te niewielkie sztuki. Jeśli traficie na większe okazy, warto rozciąć je na pół przed marynowaniem. Połówki zamarynują się nawet szybciej i będą gotowe do jedzenia już po 3 tygodniach.
- Aby mieć pewność, że brukselka do słoików nie straci smaku i wartości odżywczych przez długie miesiące, powinna być pasteryzowana przez 15-20 minut. W tym przypadku sprawdzi się zarówno pasteryzacja w garnku, jak i w piekarniku.
- Marynowana brukselka musi być przechowywana w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli nie macie piwnicy czy spiżarni, schowajcie przetwory do lodówki lub głęboko w szafce.
Lubisz brukselkę? Wypróbuj też przepis na wersję kiszoną!
Notka redakcyjna:
Brukselka marynowana - inne zalewy
Jak przygotować brukselkę do słoików, aby zachwycała wyrazistym smakiem i jędrną, chrupką konsystencją? Podstawą jest idealnie zbalansowana marynata, w której zatopimy warzywa. Klasyczna zalewa octowa to połączenie wody, octu, soli i cukru. Podstawowy przepis można jednak urozmaicać na wiele sposobów, dodając przyprawy i zioła. Jeśli chodzi o przyprawy, podstawowym zestawem jest oczywiście sól i pieprz w ziarnach. Do tego warto dorzucić garść ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych, a także czosnek (świeży lub sproszkowany). Ciekawymi dodatkami, które urozmaicą zalewę octową są curry, kurkuma, ostra papryka, a także przyprawa gyros.
Przetwory z brukselki warto doprawić także ziołami. Najlepszym wyborem będzie w tym przypadku koperek, estragon, tymianek, rozmaryn, oregano czy kolendra. Mniej popularnymi, choć wartymi wypróbowania składnikami, są sos sojowy, musztarda, tabasco, miód czy ketchup.
Brukselka - przepis na zdrowie
Ta mała kapustka ma w sobie wielki potencjał, dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu. Brukselka to bogate źródło witamin B, C, A i E. Znajdziemy w niej sporą dawkę magnezu, potasu, sodu, cynku, selenu, żelaza i fosforu. Ponadto jest roślinną skarbnicą błonnika, gdyż jedząc zaledwie sto gramów tego warzywa, wypełniamy aż 20% zapotrzebowania na ten składnik w naszym organizmie.
Przy wszystkich tych cennych właściwościach, małe kapustki mają niewielką wartość energetyczną, więc można je jeść bez ograniczeń. 100 gramów zawiera tylko około 40 kalorii. To warzywo jest też bezpieczne dla diabetyków. Indeks glikemiczny brukselki jest stosunkowo niski, gdyż wynosi 15, w przypadku surowego warzywa, a 20, jeśli spożywamy ją w formie ugotowanej.
Co zrobić z brukselki?
Brukselka w zalewie octowej jest tylko jednym z wielu pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Najprostszym sposobem na przygotowanie jej w genialny sposób, który oczaruje każdego, jest upieczenie jej w słodkiej glazurze. Małe, zielone główki wystarczy obtoczyć w mieszance miodu, oliwy i ulubionych przypraw, a następnie zapiekać w 200 stopniach przez 25 minut. Tak przygotowana chrupiąca przekąska idealnie smakuje sama w sobie, ale będzie też fantastycznym dodatkiem do sałatek i bowli.
Te niewielkie kapustki świetnie sprawdzają się również do zup i gulaszy. Brukselka idealnie nadaje się także do gotowania i duszenia w przeróżnych sosach. Szczególnie dobrze komponuje się zapieczona w w beszamelu albo sosie serowym lub śmietanowym.