
Brukselki z patelni z masłem orzechowo-pomarańczowym
- masło: 85 g
- skórka pomarańczowa: 1 szt.
- orzechy laskowe: 50 g
- brukselka: 1 kg
- groszek konserwowy: 340 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal156
- tłuszcz12g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany7g
- cukry0g
- błonnik6g
- białko6g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: masło wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Średnią pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Drobno ścieramy z niej skórkę. Orzechy laskowe (najlepiej zblanszowane) prażymy na suchej patelni i siekamy bądź mielimy.
krok 2
Masło orzechowe: do miseczki przekładamy miękkie masło, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy do połączenia składników. Można to zrobić 2-3 dni wcześniej i trzymać masło pod przykryciem w lodówce.
krok 3
Brukselki: myjemy je, usuwamy zewnętrzne liście (jeśli jest taka potrzeba) i odcinamy twardą końcówkę. Wszystkie kroimy na pół, jeśli są bardzo małe możemy zostawić je w całości. Do sporego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Dodajemy brukselki, woda musi się ponownie zagotować. Przykrywamy garnek i odmierzamy 4-5 minut. Wsypujemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie odlewamy warzywa.
krok 4
Podsmażanie: brukselki i groszek przekładamy na patelnię, dodajemy masło orzechowo pomarańczowe, mieszamy aż do całkowitego roztopienia się masła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Brukselki z patelni przekładamy do ogrzanego naczynia przeznaczonego do serwowania potraw.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

