Reklama

Brukselki z patelni z masłem orzechowo-pomarańczowyym to danie wręcz wykwintne. W tej wersji jedzą ją nawet osoby, które otwarcie deklarują niechęć wobec brukselki. Jej charakterystyczny smak jest przytłumiony intensywnym w smaku, lekko słodkim masłem. Może być traktowana jako lekkie samodzielne danie, ale jest też świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Brukselka smażona z masłem i groszkiem zielonym sprawdza się w czasie wszelkich uroczystości rodzinnych, nawet w święta.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal156
  • tłuszcz12g
  • tłuszcz nasycony5g
  • węglowodany7g
  • cukry0g
  • błonnik6g
  • białko6g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: masło wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Średnią pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Drobno ścieramy z niej skórkę. Orzechy laskowe (najlepiej zblanszowane) prażymy na suchej patelni i siekamy bądź mielimy.

  • krok 2

    Masło orzechowe: do miseczki przekładamy miękkie masło, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy do połączenia składników. Można to zrobić 2-3 dni wcześniej i trzymać masło pod przykryciem w lodówce.

  • krok 3

    Brukselki: myjemy je, usuwamy zewnętrzne liście (jeśli jest taka potrzeba) i odcinamy twardą końcówkę. Wszystkie kroimy na pół, jeśli są bardzo małe możemy zostawić je w całości. Do sporego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Dodajemy brukselki, woda musi się ponownie zagotować. Przykrywamy garnek i odmierzamy 4-5 minut. Wsypujemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie odlewamy warzywa.

  • krok 4

    Podsmażanie: brukselki i groszek przekładamy na patelnię, dodajemy masło orzechowo pomarańczowe, mieszamy aż do całkowitego roztopienia się masła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Brukselki z patelni przekładamy do ogrzanego naczynia przeznaczonego do serwowania potraw.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama