Reklama

Pieczona brukselka z mikrofali to ekspresowy sposób na przygotowanie dodatku do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Składników jest niewiele, dlatego główną rolę gra smak małych kapustek. Glazura z masłem i miodem oraz posypka z prażonych migdałów sprawiają, że trudno się jej oprzeć. Sprawdź przepis na pieczoną brukselkę z mikrofali.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal98
  • tłuszcz6g
  • tłuszcz nasycony2g
  • węglowodany6g
  • cukry6g
  • błonnik4g
  • białko4g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Brukselki: myjemy je, osuszamy lekko (w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnie liście) i przekładamy do miski, która może być używana w kuchence mikrofalowej. Dolewamy 15 ml wody.

  • krok 2

    Mikrofalówka: ustawiamy wysoką moc i wstawiamy miskę na 4 minuty, aż brukselka będzie prawie miękka, ale jeszcze chrupiąca. Odsączamy ją i studzimy.

  • krok 3

    Doprawianie: dodajemy masło, sól i miód (możemy też użyć masła solonego, wtedy nie dodajemy już soli). Mieszamy i wsadzamy do mikrofalówki na kolejną minutę. Na koniec prażymy migdały na suchej patelni i posypujemy nimi pieczoną brukselkę z mikrofali.

    Źródło: serwis partnerski: BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama