
Brukselka zapiekana z mięsem mielonym
- cebula: 1 szt.
- brukselka: 800 g
- ziemniaki: 900 g
- sól: 3 g
- masło: 1 łyżka stołowa
- mięso mielone wołowe: 200 g
- mąka pszenna: 1 łyżka stołowa
- mleko: 200 ml
- bulion warzywny: 300 ml
- pieprz czarny: 3 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- ser żółty: 80 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal620
- tłuszcz23g
- tłuszcz nasycony11g
- węglowodany68g
- cukry8g
- błonnik12g
- białko32g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: obieramy i drobno siekamy cebulę. Oczyszczamy brukselkę – w razie potrzeby usuwamy zewnętrzne zwiędłe liście i skracamy łodygi. Nacinamy głąby u podstawy na krzyż. Dzięki temu trzonki szybciej zmiękną podczas gotowania. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
krok 2
Gotowanie warzyw: wrzucamy plastry ziemniaków i brukselkę do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy je przez 5 minut, po czym odcedzamy.
krok 3
Mięso: w międzyczasie rozgrzewamy masło na patelni i podsmaży na nim mieloną wołowinę razem z cebulą. Oprószamy ją mąką i zalewamy mlekiem (1,5%) oraz bulionem warzywnym. Całość krótko gotujemy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
krok 4
Zapiekanka z brukselką: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra/dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Natłuszczamy naczynie żaroodporne o wymiarach około 20x30 cm. Umieszczamy w nim ziemniaki i brukselkę. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy sos z mięsem mielonym. Na koniec posypujemy zapiekankę tartym żółtym serem o obniżonej zawartości tłuszczu (maks. 20%). Pieczemy na środkowej półce przez około 30–35 minut.
krok 5
Podanie: w międzyczasie opłukujemy natkę pietruszki, osuszamy ją i siekamy. Kiedy brukselka zapiekana z mięsem mielonym zarumieni się w piekarniku, wyjmujemy ją i posypujemy przygotowanymi listkami. Podajemy od razu.
Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de,

