
Bruschetta - przepis na dwa sposoby
- buraki: 1 kg
- olej słonecznikowy: 2 łyżki stołowe
- rozmaryn: 3 gałązki
- śliwki: 10 szt.
- ocet balsamiczny: 2 łyżki stołowe
- miód: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 2 ząbki
- czarnuszka: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 6 łyżek stołowych
- seler: 2 szt.
- masło: 2 łyżki stołowe
- karczochy: 3 szt.
- sok z cytryny: 0.5 szklanki
- majonez: 1 łyżka stołowa
- płatki migdałowe: 1 łyżka stołowa
- ciecierzyca: 200 g
- tuńczyk w oleju: 100 g
- seler naciowy: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Buraki dokładnie myjemy, suszymy, smarujemy olejem i zawijamy osobno w folię aluminiową, dokładając do każdego gałązkę rozmarynu i trochę soli. Pieczemy ok. 1 godz. (jeśli czubek noża wchodzi gładko do środka, to znaczy że są dobre). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ze śliwek wyjmujemy pestki, kroimy, razem z burakami mieszamy z octem, miodem, przepuszczonym przez wyciskarkę ząbkiem czosnku, czarnuszką, 3 łyżkami oliwy oraz świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na 30 min.

krok 2
Na mus: selery kroimy w cienkie plastry, układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy cieniutkimi plasterkami czosnku i wiórkami masła, oprószamy solą, podlewamy niewielką ilością wody, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min (seler musi być miękki). Lekko studzimy, odcedzamy z soków i miksujemy razem z karczochem i sokiem z cytryny, po czym mieszamy z majonezem i migdałami, przyprawiamy solą i pieprzem.

krok 3
Na sałatkę: ciecierzycę mieszamy z tuńczykiem, selerem i przyprawami do smaku. Przygotowujemy grzanki z pieczywa, smarujemy musem z selera i kładziemy sałatkę z ciecierzycy.


