Reklama

Chrupiąca bruschetta z boczniakami będzie dobrym pomysłem na ciepłe śniadanie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Chleb na zakwasie kroimy na kromki grubości 2,5 cm, delikatnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Blachę wykładamy pergaminem. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzewamy oliwę. Dodajemy białe części szczypioru, czosnek oraz tymianek. Podsmażamy, aż składniki się zeszklą. Dodajemy grzyby i smażymy, aż się zrumienią, sos sojowy i dusimy przez 1 min.

  • krok 2

    Dokładamy zielone części szczypioru, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Jej zawartość przekładamy do miski, czekamy, aż lekko ostygnie. Dodajemy pokruszony kozi ser, mieszamy. Na blasze układamy kromki chleba, na każdą nakładamy grzybową mieszankę. Pieczemy, aż ser zmięknie, ok. 3 min. Bruschetta z boczniakami jest gotowa do podania.
    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama