
Bruschetta z boczniakami
- boczniaki: 4 szt.
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- kozi ser: 0.5 szklanki
- cebula dymka: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- tymianek: 2 łyżeczki
- sos sojowy: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 3 ząbki
- chleb: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Chleb na zakwasie kroimy na kromki grubości 2,5 cm, delikatnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Blachę wykładamy pergaminem. Na patelni, na średnim ogniu, podgrzewamy oliwę. Dodajemy białe części szczypioru, czosnek oraz tymianek. Podsmażamy, aż składniki się zeszklą. Dodajemy grzyby i smażymy, aż się zrumienią, sos sojowy i dusimy przez 1 min.

krok 2
Dokładamy zielone części szczypioru, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Jej zawartość przekładamy do miski, czekamy, aż lekko ostygnie. Dodajemy pokruszony kozi ser, mieszamy. Na blasze układamy kromki chleba, na każdą nakładamy grzybową mieszankę. Pieczemy, aż ser zmięknie, ok. 3 min. Bruschetta z boczniakami jest gotowa do podania.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

