
Bruschetta z musem z selera i karczochów
- seler: 3 szt.
- masło: 100 g
- czosnek: 4 ząbki
- karczochy: 7 szt.
- olej lniany: 2 łyżki stołowe
- miód: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- mascarpone: 2 łyżki stołowe
- orzechy włoskie: 1 łyżka stołowa
- bułka: 1 szt.
- olej słonecznikowy: 5 łyżek stołowych
- parmezan: 1 łyżka stołowa
- cukier puder: 1 szczypta
- rukola: 3 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
2 selery obieramy, kroimy w 1-cm plastry. Wykładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy masło i lekko zgniecione ząbki czosnku, solimy i podlewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i pieczemy do miękkości.

krok 2
Po ok. 30 min możemy odkryć folię i pozwolić, aby seler się lekko zrumienił. Odławiamy czosnek i seler, studzimy, wrzucamy do kielicha blendera.
Marynowane karczochy osączamy z zalewy, odcinamy liście i odkładamy je, dorzucamy do blendera tylko doły karczochów. Miksujemy z odrobiną oleju lnianego lub laskowego, miodem i solą, na jak najgładszą konsystencję. Delikatnie mieszamy z mascarpone i orzechami, odstawiamy do lodówki.
krok 3
Żytnią bagietkę (przekrojoną na pół lub pociętą w plastry) skrapiamy oliwą i opiekamy.
Rozgrzewamy tłuszcz we frytkownicy lub w napełnionym do 1/3 głębokim garnuszku – powinien być tak rozgrzany, aby po włożeniu płatka selera pojawiała się piana. Pozostały seler ścinamy na prawie przezroczyste płatki.
krok 4
Partiami smażymy na rumiano i chrupiąco, osuszamy na papierowym ręczniku, na gorąco oprószamy solą, startym parmezanem i odrobiną cukru pudru, mieszamy z listkami rukoli. Bagietkę podajemy z musem, odłożonymi listkami karczocha oraz chipsami z selera z rukolą. Bruschetta z musem z selera i karczochów jest gotowa do podania.


