
Bûche de Noël - francuska rolada
- jajka: 8 szt.
- sól: 2 g
- cukier: 150 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- mąka: 100 g
- skórka z cytryny: 5
- czekolada deserowa: 250 g
- masło: 250 g
- cukier puder: 125 g
- rum: 200 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal575
Sposób przygotowania
krok 1
Biszkopt: najpierw sięgamy po jajka i do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy szczyptę soli, a następnie po łyżce dosypujemy cukier. Odkładamy mikser. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do ubitej piany z białek i mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy mąkę i skórkę cytrynową. Ostrożnie łączymy składniki łyżką, aby piana nie opadła.
krok 2
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Masę na ciasto wykładamy na dużą płaską blachę o wymiarach 28×42 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 min, po czym przekładamy z blachy na papierze do ostygnięcia.
krok 3
Krem czekoladowy: 200 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy czekoladę i rum. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
krok 4
Zwijanie bûche de Noël: przestudzony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę. Wierzch smarujemy kremem (¼ kremu zostawiamy na później). Przy pomocy ściereczki zwijamy biszkopt w roladę. W miarę zwijania stopniowo wyciągamy ściereczkę spod ciasta.
krok 5
Dekoracja: pozostały krem nakłady na wierzch rolady. Widelcem robimy podłużne bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Ścieramy pozostałą czekoladę (50 g) na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią bûche de Noël.

