Buddha bowl
- ryż brązowy: 100 g
- bataty (słodkie ziemniaki): 1 szt.
- ciecierzyca: 80 g
- mango: 0.5 szt.
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
- przyprawa curry: 5 g
- słodka papryka: 4 g
- kurkuma: 2 g
- chili: 1 szczypta
- natka pietruszki: 5 g
- masło orzechowe: 35 g
- sok z cytryny: 30 ml
- miód: 5 ml
- woda: 45 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. W tym czasie zajmujemy się batatem – myjemy go, obieramy i kroimy w niezbyt małą kostkę (kawałki powinny mieć porównywalną wielkość, żeby się równomiernie upiekły). Posypujemy je połową przypraw (w tym 1 szczyptą soli) i skrapiamy oliwą (połową). Mieszamy i przekładamy je na blaszkę, tak żeby powstała jedna warstwa. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i na wierzch batatów wykładamy, równomiernie, odsączoną ciecierzycę. Posypujemy resztą przypraw. Całość wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Po upieczeniu skrapiamy pozostałą oliwą.

Make eat easy krok 2
Przechodzimy do przygotowania mango. Wzdłuż pestki odcinamy miąższ (nie obieramy wcześniej), nacinamy go w kratkę, a potem oddzielamy od skórki łyżką lub wyginamy ją, żeby powstały ładne kostki i wycinamy je nożykiem. Odpowiedni będzie też świeży ananas. Często spotyka się również wersję z awokado.

Make eat easy krok 3
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Na spód miski wykładamy ugotowany i przestudzony ryż. Ciecierzycę z puszki dokładnie odsączamy i usypujemy z jednej strony (można też ugotować ją samodzielnie) , obok układamy bataty i mango (część ryżu powinna wystawać, bez składników na wierzchu), posypujemy natką pietruszki. Na koniec składniki na sos przekładamy do naczynia i miksujemy je lub bardzo dokładnie mieszamy (zamiast masła orzechowego odpowiednie będzie też tahini, sok z cytryny możemy zamienić na sok z limonki). Buddha bowl najlepiej smakuje z sosem.

Make eat easy


