Porady:
- Budyń waniliowy możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu wariantach smakuje wyśmienicie.
- Jeśli nie mamy laski wanilii, równie dobrze możemy użyć cukru waniliowego. Wówczas dodajemy trzy łyżki tego składnika. Pamiętajmy, aby odjąć wtedy około 40 g zwykłego cukru białego.
- Gotowy deser możemy udekorować laską wanilii, świeżymi owocami oraz startą białą czekoladą.
- Budyń waniliowy możemy również wykonać w wersji czekoladowej. W takiej sytuacji zamiast wanilii, dodajemy około 100 g gorzkiej czekolady. Świetnie sprawdzi się tutaj również kakao. Wystarczą tylko 4 łyżki tego składnika.
- Zamiast mleka krowiego możemy użyć również mleka sojowego, owsianego lub migdałowego.
Notka redakcyjna:
Budyń waniliowy – czym zastąpić cukier?
Budyń waniliowy z powodzeniem przygotujemy bez dodatku cukru. To niezastąpiona opcja dla osób, które muszą wyłączyć go ze swojej diety lub po prostu dbają o linię. Możemy zastąpić go takimi składnikami jak:
- banan – najlepiej wybrać bardzo dojrzały owoc. Jest on nie tylko miękki, ale i słodki, co pozytywnie wpłynie na nasz deser. Dodajemy go do gorącego mleka w postaci papki,
- ksylitol – jest on nieco mniej słodszy od białego cukru i ma niższy indeks glikemiczny,
- syrop daktylowy – dodatek ten może nadać naszemu deserowi ciemniejszego koloru i bardziej wyrazistego smaku,
- stewia – najlepiej użyć jej w formie płynu lub kryształków,
- syrop klonowy – podobnie jak syrop daktylowy, może zmienić nieco smak oraz kolor deseru,
- erytrytol – odznacza się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym i jest szczególnie polecany cukrzykom.
Warto eksperymentować. Dzięki temu przygotujemy zdrowszą i mniej kaloryczną wersję naszego ulubionego deseru.
Kremy na bazie budyniu waniliowego – jak je zrobić?
Na bazie budyniu waniliowego możemy przygotować fantastyczne kremy ciast. Wystarczy, że połączymy go z:
Przed połączeniem budyniu z powyższymi składnikami, należy dobrze go schłodzić. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do zwarzenia się kremu.
Kremy budyniowe świetnie sprawdzą się do dekoracji ciast lub przełożenia blatów biszkoptowych. To niezastąpiony dodatek do karpatki i ptysiów.