Reklama

Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 190 kcal
Składniki na 4–6 porcji

Składniki:

BUDYŃ:
łyżka cukru
laska wanilii
2 żółtka
3 jajka
szklanka mleka
szklanka śmietany
SOS:
płaska łyżka cukru
tłuszcz do formy

Kroki przygotowania:

Budyń: cukier utrzeć na gładką masę z jajkami i żółtkami. Mleko zagotować ze śmietaną i rozkrojoną laską wanilii, dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać.
Sos: w garnuszku podgrzać cukier z 2 łyżkami wody. Gotować, aż uzyska brązowy kolor. Przelać do lekko natłuszczonej formy.
Masę jajeczną przelać przez sito, napełnić nią formę. Wstawić do większego naczynia żaroodpornego i wlać do niego tyle wody, by sięgała do połowy wysokości formy z budyniem. Piec około 1 godz. w temp.180°C. Ostudzić, przed podaniem wyłożyć na talerz, odwracając do góry dnem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama