Porady:
- Jeśli nie posiadacie blendera kielichowego, możecie przełożyć truskawki (oraz mleko) do wysokiego garnka i zmiksować je przy pomocy blendera ręcznego.
- Jeśli chcecie nieco urozmaicić powyższy przepis, możecie przygotować pyszny budyń czekoladowy z truskawkami. Wystarczy dodać do mieszanki łyżkę jakościowego kakao. Gotowy deser można dodatkowo oblać aksamitną polewą z czekolady.
- Budyń truskawkowy można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
- Gotowy deser z budyniem i truskawkami polecamy podawać w towarzystwie świeżych owoców, pokrojonych na drobne kawałki oraz bitej śmietany. Można go także serwować w towarzystwie domowych lodów waniliowych lub czekoladowych. Równie dobrze smakuje po oblaniu sosem waniliowym czy karmelowym. Wierzch budyniu truskawkowego można też obsypać chrupkami jaglanymi lub posiekanymi na drobne kawałki, prażonymi orzechami.
- Przechowywany w lodówce, deser z truskawkami i budyniem zachowa świeżość przez około 3–5 dni po przygotowaniu.
Notka redakcyjna:
Budyń truskawkowy – wersja wegańska
Choć zwykle do przygotowania budyniu używa się mleka krowiego i żółtek, to deser ten można także zrobić w wersji pozbawionej składników pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy zastąpić mleko, jego roślinną alternatywą. Dobrze sprawdzi się w tym celu napój sojowy, ryżowy, owsiany czy migdałowy. Dodatek żółtek kurzych można pominąć.
Smak wegańskiego budyniu z truskawkami można urozmaicić, dodając do niego pokruszoną na drobno czekoladę gorzką. Wierzch deseru polecamy udekorować bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego. Dobrze sprawdzą się w tym celu także prażone orzechy lub bakalie. Tak przygotowany budyń, można spokojnie serwować wszystkim weganom oraz osobom z nietolerancją laktozy.
Desery z truskawkami – inne propozycje
Sezon na krajowe truskawki nie trwa długo – są one dostępne jedynie od początku czerwca do około połowy lipca. Warto więc wykorzystać go w pełni! Choć oczywiście można zajadać się nimi na surowo, truskawki równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do wielu deserów.
Drożdżówki, tarty, serniki, biszkopty – to tylko niektóre z wypieków, które świetnie komponują się ze smakiem świeżych truskawek. Można je także dodawać do drożdżowych placków, tortów bezowych, muffinek czy babeczek. Często podaje się je również jako dodatek do dań mącznych na słodko, takich jak chociażby pierogi, knedle, czy racuchy i naleśniki.
Na bazie truskawek można także zrobić pyszne koktajle i smoothies. Owoce te równie dobrze sprawdzą się jako składnik domowych lodów. Można je także dodawać do orzeźwiających lemoniad lub drinków.