z serem i szpinakiem.Pyszny polecam.
Składniki:
1.5 kg. ziemniaków
7 szt .jajek
100g. mrożonego drobnego szpinaku ( odmrożonego )
100g sera parmezan (utartego)
100g.masła
2 średnie pomidory
200g. ugotowanych brokułów
sól,pieprz,gałka muszkatołowa do smaku
sos:
------
100g.masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka
50ml śmietany 30% UHT
1 łyżeczka soku z cytryny
sól,pieprz,gałka muszkatołowa do smaku
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obieramy,płuczemy.Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,odcedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Do ziemniaków dodajemy szpinak,ser,roztopione masło.Doprawiamy do smaku.Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka.Żółtka dodajemy do ziemniaków a białko ubijamy na sztywną pianę,dodajemy partiami do ziemniaków delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Blachę do pieczenia smarujemy olejem podsypujemy bułką tartą.Na dno blaszki kładziemy warstwami pokrojone w plastry pomidory -brokuły a na końcu całą masę ziemniaczaną rozsmarowujemy tak aby była równa warstwa,podsypujemy jeszcze bułką tartą ,skrapiamy oliwą.Blachę wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 45 minut.Po czasie wyjmujemy blachę z pieca i obracamy do góry dnem na tacę ( taca winna być trochę większa od blachy ) odstawiamy na ok 15 minut.W między czasie na patelni lub w rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i robimy delikatną zasmażkę,zalewamy mlekiem,mieszamy energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki,dodajemy śmietanę,sok z cytryny,doprawiamy do smaku, zagotowujemy.Budyń ziemniaczany porcjujemy na talerze,polewamy sosem.SMACZNEGO.
(Ja użyłem blachę o wymrze 25 na45 cm)
1 z 1

budyn_ziemniaczany
Budyń ziemniaczany


