
Ciasto budyniowe z kruszonką
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka pszenna: 2.5 szklanki
- masło: 350 g
- kwaśna śmietana: 2 łyżki stołowe
- cukier: 320 g
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- jajka: 4 szt.
- budyń śmietankowy: 3 szt.
- mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
- mleko: 1 l
- cukier waniliowy: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Z 2 szklanek mąki, 150 g masła, śmietany, pół szklanki cukru, 4 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód blachy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Wyłożyć ciepły jeszcze budyń na ciasto (zimny nie da się już rozprowadzić po cieście).

krok 2
Z białek ubić pianę dodając na koniec 2 łyżki cukru. Białka wyłożyć na budyń. Przygotować kruszonkę - rozpuścić masło, dodać cukry i powoli dodawać resztę mąki, aż kruszonka nie będzie się kleić do palców. Posypać ciasto kruszonką. Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu. Kroić należy je dopiero po całkowitym wystudzeniu !


