Porady:
- W przepisie używamy 50 g świeżych drożdży
- Ważnym elementem w przygotowaniu bułeczek drożdżowych jest odpowiednie przygotowanie ciasta i zaczynu drożdżowego. Drożdże rozrabiamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku (opcjonalnie w wodzie).
- Do bułeczek drożdżowych najlepiej wykorzystać własnoręcznie przygotowane przetwory - zdecydowanie polecamy powidła (np. powidła śliwkowe), ale świetnie sprawdzi się domowy dżem z wiśni, malin, śliwek czy dżem brzoskwiniowy. Nie polecamy gotowego dżemu ze słoika - może mieć w sobie za dużo wody i bułeczki namokną w trakcie pieczenia lub taki dżem wypłynie
- W przepisie na bułeczki drożdżowe z dżemem bardzo ważne jest odpowiednie wyrobienie ciasta – możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Warto jednak pamiętać, że ciasto drożdżowe wymaga stosunkowo długiego i dokładnego wyrabiania (w przeciwieństwie np. do ciasta kruchego).
- Wierzch wypieczonych bułeczek drożdżowych możemy posypać cukrem pudrem, pokryć polewą czekoladową lub posypać kruszonką. Przygotowuje się ją bardzo łatwo – wystarczy połączyć ze sobą mąkę, cukier i zimne masło i drobno posiekać, a następnie zapiec w piekarniku na naszych bułeczkach.
Notka redakcyjna:
Bułki drożdżowe – propozycje podania
Takie słodkie wypieki są pyszne, miękkie i puszyste w środku – uwielbiają je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Można przygotowywać je na wiele różnych sposobów. Jednakże zdecydowanie największą popularnością cieszą się bułeczki drożdżowe z dżemem. Opcjonalnie możemy wykorzystać marmoladę, która od dżemu różni się przede wszystkim tym, że powstaje z przetartych i rozgotowanych owoców. Ma ona gładką konsystencję i przypomina mus owocowy. Z kolei dżem zawiera kawałki owoców, bowiem przygotowuje się go z całych owoców (np. wiśni) lub pokrojonych na mniejsze kawałki (np. brzoskwiń).
Do bułeczek drożdżowych możemy dodać dowolne nadzienie – jeśli przygotowujemy deser dla dzieci, to warto zaserwować im bułeczki drożdżowe z czekoladą. Środek naszych drożdżówek możemy nadziać również serem, budyniem, masłem orzechowym i przysmażonymi owocami.
Do podania polecamy sos waniliowy. Można zrobić go na bazie mleka lub gęstszej śmietanki. Potrzebne będą: ●125 ml śmietanki 36% ●125 ml mleka ●1/2 laski wanilii ●3 żółtka ●50 g cukru
Przygotowanie: śmietankę i mleko wlewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy na pół, ostrym nożem wydrążamy ziarenka, dodajemy do mleka wraz z laską i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka z cukrem wkładamy do miski, miksujemy na puszystą masę. Z gotującego się mleka ze śmietanką usuwamy laskę wanilii, a następnie wlewamy mleko cienkim strumieniem do żółtek i krótko miksujemy. Masę ponownie wlewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Sos przelewamy przez gęste sitko. Podajemy do bułeczek.
Ciasto drożdżowe - przepis od babci
Ciasto drożdżowe przygotowuje się na bazie drożdży, mąki, mleka (lub wody). W przeciwieństwie np. do ciasta kruchego czy ciasta biszkoptowego nie dodaje się do niego dużo cukru. Jak już wspomniano wyżej bardzo ważnym elementem przy przygotowaniu ciasta drożdżowego, jest jego odpowiednie wyrobienie. Jeśli robimy, to ręcznie to warto zarezerwować sobie na tę czynność przynajmniej 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne – dzięki temu będzie mogło znacznie powiększyć swoją objętość. Po wyrobieniu ciasta należy odstawić je do wyrośnięcia, najlepiej do ciemnego pomieszczenia na co najmniej 30-40 minut.
Ciasto drożdżowe stanowi bazę do wielu potraw i deserów – jest niezbędne do przygotowania babki wielkanocnej, strucli makowej, kulebiaków, drożdżówek, racuchów, pyz drożdżowych. Wykorzystuje się je także do przygotowania spodu do pizzy, jednakże wówczas nie dodaje się do niego jaj.