Reklama

Sposób na pyszną kolację. Mała ilość czosnku działa pobudzająco i rozgrzewająco

Składniki:

Zaczyn:
- 3 dkg drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki,
- szczypta soli.
Ciasto:
-3 szklanki mąki
-1 jajko
- ¾ szklanki wody mineralnej, najlepiej gazowanej
- dodatkowo szczypta majeranku, zioła prowansalskie, lubczyk :)
Dodatki:
- 2 pomidory,
- 20 plasterków szynki,
- 10 plasterków sera żółtego.
Masło czosnkowe:
- 1 kostka masła miękkiego,
- 2 ząbki czosnku (posiekanego),
- szczypta soli, pieprzu, majeranku.

Kroki przygotowania:

Wyrabiamy razem składniki na zaczyn. Następnie dodajemy mąkę, jajko, wodę i zioła.
Wszystkie składniki wyrabiać z sercem i odstawić w ciepłe miejsce (piekarnik ) na około 30 minut.
Gdy ciasto wyrośnie dodać dwie łyżki oliwy i ponownie delikatnie wyrabiać.
Po około 10 minutach rozwałkować ciasto i wykrajać cienkie ( około 0,5 cm) placuszki w kształcie koła (około 20 sztuk).
Dekorujemy każde kółeczko plasterkiem szynki, pomidorka, oraz sera żółtego.
Wcześniej przygotowujemy dużą blachę wysmarowaną olejem w celu ułożenia naszych niespodzianek.
Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym w temperaturze 200 C około 20 minut.
W tym czasie z podanych składników możemy wykonać pyszne masło czosnkowe.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama