Porady:
- Za pieczenie drożdżówek ze śliwkami najlepiej zabrać się latem lub jesienią, gdy łatwo o świeże owoce. Poza sezonem można jednak przygotować równie smaczne bułeczki ze śliwkami w syropie.
- Do przygotowania bułek drożdżowych z kruszonką warto wykorzystać mąkę pszenną typ 550. By gotowe wypieki miały idealną konsystencję, przed dodaniem jej do masy warto dodatkowo ją przesiać.
- Ciasto drożdżowe można przygotować zarówno na bazie drożdży świeżych (jak w powyższym przepisie), jak i suchych. W drugim przypadku sporządzanie zaczynu nie jest konieczne – wystarczy dodać je do mąki. Przyjmuje się, że 7 g produktu instant odpowiada 25 g świeżych drożdży.
- Optymalna temperatura mleka potrzebnego do przyrządzenia zaczynu wynosi około 35–40°C.
- Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką możecie upiec nie tylko na bazie cukru białego. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu cukier brązowy lub trzcinowy, a także jego zamienniki, np. ksylitol lub erytrytol.
- Do drożdżówek najlepiej pasują śliwki węgierki, ale jeśli ich nie mamy, każde inne też będą odpowiednie, nawet mirabelki.
- Domowe drożdżówki ze śliwkami zachowają świeżość przez około 2–3 dni. Polecamy przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku lub owinąć je folią spożywczą. Zapobiegnie to ich wysuszeniu.
- Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Można je wyrabiać ręcznie lub mikserem ze specjalnymi hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- Przykryte ściereczką ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość. Ciężko jednoznacznie określić, ile czasu potrzebuje ono do wyrośnięcia, jednak zwykle zajmuje to około 60 minut. Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 25–26°C.
- Przepis na ciasto jest uniwersalny, podpowiadamy z czym mogą być drożdżówki. W roli innych dodatków królują owoce, zrobimy je z jagodami, truskawkami, malinami, wiśniami, czereśniami, jabłkami lub musem jabłkowym, porzeczkami (odpowiedni będzie każdy kolor), morelami, brzoskwiniami, nektarynkami, rabarbarem, a nawet z cytrusami.
Sprawdźcie również nasz przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – idealnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie najbliższych.
Notka redakcyjna:
Drożdżówki ze śliwkami – alternatywne wersje przygotowania
Połączenie puszystego, wyrośniętego ciasta drożdżowego, delikatnie kwaskowatych owoców i maślanej kruszonki smakuje wprost wybornie. Bułeczki te uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Nic więc dziwnego, że przepisów na drożdżówki ze śliwkami istnieje cała masa!
Fanom kulinarnej klasyki z pewnością przypadną do gustu popularne:
- drożdżówki ze śliwkami i budyniem - waniliowy krem fantastycznie przełamuje smak węgierek,
- drożdżówki ze śliwkami i serem (twarożkiem) lub aksamitnym serkiem mascarpone,
- można także dorzucić do nadzienia pokrojone na kawałki jabłka, gruszki lub inne, ulubione owoce,
- odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką – w wersji ze śliwkowym nadzieniem są fantastyczne. Po uformowaniu należy ułożyć je na blasze w niewielkich odstępach i odłożyć do wyrośnięcia. Podczas pieczenia zrosną się ze sobą, a tym samym nabiorą pożądanego kształtu,
- drożdżówki ze śliwkami z lukrem - możemy polać nim kruszonkę lub użyć go zamiast niej.
Inne pomysły na smaczne wypieki ze śliwkami w roli głównej
Mirabelki, lubaszki, węgierki, renklody – kochamy je wszystkie! Świeże, krajowe śliwki nie mają sobie równych. Świetnie przełamują one smak wielu wypieków. Dodajemy je do wilgotnych, mocno czekoladowych brownies i puszystych, wyrośniętych placków drożdżowych.
Można wykorzystać je do upieczenia kruchej, maślanej tarty lub delikatnie rozpływających się w ustach francuskich ciasteczek. Szczególnie chętnie dodajemy je jednak do klasycznego ciasta ucieranego. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekty z pewnością zachwycą wszystkich domowników.
Jeśli zaś lubicie ciasta warstwowe, możecie pokusić się o upieczenie lekkiego biszkoptu ze śliwkami, budyniowym kremem i bezą. Równie dobrze smakuje aksamitny sernik pieczony z kawałkami węgierek. Po oblaniu polewą czekoladową nie ma on sobie równych! W najprostszej wersji owoce możecie zapiec pod warstwą kruszonki zgodnie z przepisem na śliwkowe crumble.