Porady:
- Bułki smażymy na suchej patelni z grubym dnem, która dobrze przewodzi ciepło. Może być żeliwna, stalowa lub ceramiczna.
- Możemy dodać do ciasta masło zamiast oleju, a wodę zastąpić mlekiem. Bułki z patelni będą wtedy bardziej aromatyczne, ale nie będą już odpowiednie dla wegan.
- Ciasto na bułeczki z patelni warto wzbogacić suszonymi ziołami, na przykład oregano i rozmarynem. Niezwykły aromat otrzymamy, jeśli dodamy do niego czosnek niedźwiedzi. Jeśli wolimy orientalne smaki, możemy użyć kurkumy, przyprawy curry lub kminu rzymskiego.
- Proponujemy użycie drożdży instant. Dzięki temu bułeczki są szybkim i prostym daniem, które można zrobić spontanicznie, kiedy w domu zabraknie pieczywa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać świeże drożdże. Musimy wtedy przyrządzić zaczyn poprzez wymieszanie ich z letnią wodą, cukrem i częścią mąki.
- Bułki drożdżowe z patelni najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu, ale możemy je także zachować na później. Kiedy całkowicie wystygną, zapakujmy je do woreczka lub zamykanego pojemnika.
- Dobra informacja dla osób, które nie tolerują glutenu – bułki z patelni można przyrządzić bez mąki pszennej. Wystarczy zamienić ją na mąkę ryżową lub kukurydzianą.
- Szybkie bułki drożdżowe najlepiej smakują z masłem lub dżemem. Miłośnicy prostych, tradycyjnych smaków mogą nimi zagryzać maślankę lub kefir.
- Proponowany przez nas przepis niewiele różni się od receptury na tradycyjne angielskie bułeczki (english muffins). To doskonały pomysł na śniadanie. Jeśli podamy je z szynką, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, otrzymamy klasyczne jajka po benedyktyńsku.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać bułki z patelni?
Szybkie bułki z patelni mają za zadanie zastąpić pieczywo, zwłaszcza wtedy, kiedy potrzebujemy go do kanapek. Wystarczy, że przekroimy bułeczkę na pół i posmarujemy ją masłem, ale możemy na niej także położyć ulubione dodatki – ser, szynkę, twarożek ze szczypiorkiem, świeże warzywa lub zdrowe kiszonki. Bułki drożdżowe z patelni sprawdzą się również jak akompaniament dla:
- zup – pełnych warzyw lub o gęstej, kremowej konsystencji. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje zupa wiosenna lub zupa krem ze szparagów zagryzana świeżo przyrządzonym pieczywem.
- sałatek – zwłaszcza tych lekkich, z warzyw liściastych, które często proszą się o sycący dodatek pełen węglowodanów. Bułeczki możemy podać na przykład do wiosennej sałatki z pokrzywy lub burraty z pomidorami.
- dań mięsnych – takich jak fasolka po bretońsku lub gulasz węgierski.
Bułki z patelni bez drożdży
Popularne na Podkarpaciu proziaki, czyli przaśne bułeczki, to jeszcze szybszy przepis na pieczywo z patelni. Rosną pod wpływem temperatury dzięki temu, że ciasto zawiera sodę oczyszczoną. Ważnym składnikiem jest także maślanka, którą można wymienić na kefir lub zsiadłe mleko. Mają charakterystyczny, kwaskowy smak. Można je podawać z różnymi pastami kanapkowymi, takimi jak hummus lub wegański smalec z fasoli. Nowoczesne proziaki świetnie smakują z wyrazistymi dodatkami, takimi jak masło czosnkowo-ziołowe lub wędzony łosoś.
Faszerowane bułeczki z patelni
Proste bułeczki z patelni to nie tylko sposób na szybkie pieczywo, ale także świetny pomysł na przekąskę na przyjęcia. Oprócz tego, że pasują do różnych dipów i past, można je nadziewać ulubionymi składnikami. Z pewnością zaskoczymy gości, jeśli wypełnimy bułeczki przed usmażeniem farszem:
- grzybowym – na przykład z pieczarek lub grzybów leśnych. Jeśli chcemy zrobić przekąskę na wzór azjatyckich bułeczek bao, wypełnijmy je boczniakami lub shiitake.
- mięsnym – z szarpanej lub mielonej wołowiny. Na przykład w meksykańskim stylu – z papryką, kukurydzą i fasolą.
- serowym – z wyrazistym cheddarem, delikatną mozzarellą lub ciągnącą się, apetyczną goudą.
Nadziewane bułki z patelni warto podawać z ketchupem, tzatziki lub aioli. Jeśli mamy ochotę na bardziej wymyślne, orientalne dodatki, możemy przyrządzić na przykład domowy sos hoisin.