pyszne bułeczki zwłaszcza ze świeżutkim swojskim masełkiem
Składniki:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
7 gram suszonych drożdży
Ok. 2 i ¾ szklanki mąki
DODATKOWO:
1 jajko roztrzepane i sezam do oprószenia
Kroki przygotowania:
W misce wymieszać 2,5 szklanki mąki, cukier, sól i drożdże.
W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i wymieszać.
Do mąki wlewać ciepły płyn i zagniatać elastyczne ciasto, niezbyt scisłe.
Gdy trzeba dodać resztę mąki.
Przykryć sciereczką i ustawić miskę na garnku z ciepłą wodą aby ciasto szybciej rosło.
Po około 1 godzinie miskę z ciastem odwrócić na stolnicę i wyłożyć ciasto.
Nic nie oprószamy tylko dzielimy ciasto nożem na krzyż a potem każdy trójkąt znów na pół.
Powstanie 8 porcji.
Brać każdą porcję i bardzo delikatnie oprószając blat uformować wałek, zlepić końce aby powstała okrągła bułeczka z otworem w srodku.
Ułożyć na blasze wysłanej pergaminem.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 20 minut. Idealne ze świeżutkim masełkiem np.dla dziecka do szkoły czy rodzinne śniadanie
Przepis mam od Ewy Z.W.
Porady:
Zobacz też: bułeczki z orzechami i serem pleśniowym


