Reklama

pyszne bułeczki zwłaszcza ze świeżutkim swojskim masełkiem

Składniki:

1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
7 gram suszonych drożdży
Ok. 2 i ¾ szklanki mąki
DODATKOWO:
1 jajko roztrzepane i sezam do oprószenia

Kroki przygotowania:

W misce wymieszać 2,5 szklanki mąki, cukier, sól i drożdże.
W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i wymieszać.
Do mąki wlewać ciepły płyn i zagniatać elastyczne ciasto, niezbyt scisłe.
Gdy trzeba dodać resztę mąki.
Przykryć sciereczką i ustawić miskę na garnku z ciepłą wodą aby ciasto szybciej rosło.
Po około 1 godzinie miskę z ciastem odwrócić na stolnicę i wyłożyć ciasto.
Nic nie oprószamy tylko dzielimy ciasto nożem na krzyż a potem każdy trójkąt znów na pół.
Powstanie 8 porcji.
Brać każdą porcję i bardzo delikatnie oprószając blat uformować wałek, zlepić końce aby powstała okrągła bułeczka z otworem w srodku.
Ułożyć na blasze wysłanej pergaminem.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 20 minut. Idealne ze świeżutkim masełkiem np.dla dziecka do szkoły czy rodzinne śniadanie
Przepis mam od Ewy Z.W.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama