
Bułeczki z rabarbarem
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: mleko, 100 g masła i jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Zaczyn: mleko lekko podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Jego temperatura nie powinna przekraczać 40°C. Następnie przelewamy je do miseczki. Dodajemy drożdże, 10 g mąki oraz 15 g cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
krok 3
Masło: wrzucamy je do garnuszka i podgrzewamy, aż się roztopi. Zdejmujemy z palnika, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Ciasto: do miski przesiewamy 500 g mąki. Dodajemy zaczyn, 80 g cukru i szczyptę soli. Wbijamy jajka. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą i zagniatamy dłońmi. Następnie wlewamy ostudzone masło. Całość wyrabiamy jeszcze 15 minut. Miskę z ciastem przykrywamy folią do żywności i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
krok 5
Rabarbar: usuwamy liście, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go na 1,5 cm kawałki. Przekładamy go do miski i posypujemy 15 g cukru.
krok 6
Kruszonka: 50 g masła kroimy na kawałki i wrzucamy do małego naczynia. Dodajemy 80 g mąki oraz 140 g cukru. Całość rozcieramy palcami do uzyskania małych grudek.
krok 7
Bułeczki z rabarbarem: wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części – każdej z nich nadajemy okrągły kształt. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – zachowujemy ok. 5 cm odstępu. Środek każdej bułeczki delikatnie wygniatamy palcami. Następnie układamy w nim kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką. Całość odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.

