Porady:
- Koncentrat bulionu warzywnego to świetna baza do zup i sosów do obiadu. Wcześniej przygotowany znacznie przyspiesza przygotowanie dań. Wystarczy użyć porcję wywaru, żeby uzyskać wyrazisty i głęboki smak potrawy.
- Bulion warzywny z kostki warto zastąpić tym zrobionym w domu, będzie o wiele zdrowszy i z pewnością bardziej aromatyczny.
- Szybki bulion warzywny zrobimy z mrożonej włoszczyzny, którą podsmażamy w garnku na łyżce oliwy, zalewamy i gotujemy. Im dłużej wywar warzywny będzie się gotował, tym stanie się aromatyczniejszy. Należy trzymać garnek na gazie minimum do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Wywar z warzyw to świetna alternatywa dla mięsnego odpowiednika. To idealna propozycja dla wegetarian i wegan, a także osób, które chcą wprowadzić do swojej diety dania lekkostrawne. Jest mniej tłusty i lżejszy dla żołądka.
- Kluczowym elementem w jego przygotowaniu jest czas. Im dłużej warzywa i przyprawy będą się gotować, tym zupa będzie ciemniejsza i intensywniejsza. W związku z tym, ile gotować bulion warzywny? Przepis powyżej podpowiada, by zupę gotować nie której niż 2 godziny.
- Jeśli w czasie gotowania odparuje zbyt dużo wody, można bez problemu dolać przegotowaną wodę. Jednak nie można przesadzić z jej ilością, ponieważ powstały koncentrat będzie mniej intensywny w smaku.
Notka redakcyjna:
Jak przechowywać bulion warzywny?
Wywar z warzyw warto przygotować w większej ilości, żeby móc po niego sięgnąć w razie potrzeby. Jak wydłużyć jego świeżość? Do wyboru mamy kilka opcji:
- przechowywany w lodówce może być używany nawet do 5-7 dni. Wybierzmy dolne półki w lodówce - tam temperatura jest niższa, co wydłuży czas przydatności do spożycia. Niektóre lodówki są wyposażone w specjalną szufladę, w której jest obniżona temperatura, ale nadal dodatnia. Tam bulion postoi najdłużej.
- zapasteryzowany w słoikach wytrzyma nawet kilka tygodni. Pasteryzujemy go tak samo, jak zupy - polecamy poradnik: "Jak zawekować zupę". Polecamy rozlać wywar do słoików różnej wielkości, trzeba będzie każdą z nich oddzielnie konserwować, ale naprawdę warto. W zależności od potraw, do których będzie używany, może być potrzebna różna ilość.
- najdłuższą trwałość bulionu uzyskamy przez zamrożenie go, bo nawet pół roku. Dobrze odcedzony i wystudzony, przelewamy do specjalnych torebek przeznaczonych do mrożenia. Dobrą opcją jest przelanie części do torebek na kostki lodu lub pojemników. W ten sposób możemy uzyskać małe porcje.
Składniki bulionu - różne możliwości
Podstawowy przepis możemy modyfikować na różne sposoby. Możliwości mamy sporo, od klasycznych smaków, tradycyjnie kojarzonych z polską kuchnią, po bardziej orientalne. Bazą jest wywar z podstawowych warzyw, jak w naszym przepisie. Co możemy jeszcze do niego dodać?
- Bulion warzywny z grzybami będzie idealny np. do czerwonego barszczu. Wystarczy namoczyć grzyby przez noc – wodę po nich wlewamy do wywaru. Można też dodać 2-3 suszone grzybki i gotować razem z warzywami. Sprawdzą się też grzyby suszone w proszku. Podobny efekt uzyskamy, dolewając odrobinę sosu sojowego.
- Smak możemy zmieniać, dodając różne warzywa lub je pomijając. Por możemy zastąpić dodatkową cebulą, która może być wcześniej opalona, ale nie musi. Dobrze pasuje tu też seler naciowy, dokładamy kilka łodyg.
- Ważnym elementem szybkiego bulionu warzywnego są też przyprawy, dzięki nim uzyskamy głęboki, charakterystyczny smak. W podstawowej wersji dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz - wszystko do smaku. Jeśli chcemy uzyskać orientalny posmak, warto dołożyć starty lub sproszkowany korzeń imbiru, curry w proszku lub w formie pasty, kurkumę. Jeśli lubimy ostre potrawy to możemy postawić również na paprykę chili, w proszku lub świeżą.
- Nie można zapomnieć też o ziołach. Sprawdzi się tu koperek, natka pietruszki, bazylia, tymianek i lubczyk.
Do czego dodawać bulion warzywny
Jest składnikiem wielu dań, a zupy na bulionie warzywnym są nieocenione w domowej kuchni. Jako baza jest on kluczem do przygotowania większości zup – np. ogórkowej, koperkowej, kalafiorowej, klasycznego kremu z pomidorów czy zupy z pęczaku z boczniakami. Przyda się również do przygotowania curry z kalafiora lub jako dodatek do kotletów z zielonej soczewicy. Przepis na bulion warzywny jest niezastąpiony w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.