Porady:
- Tak jak w przypadku wszystkich innych wypieków z ciasta drożdżowego, tak też bułka musi przed pieczeniem dobrze wyrosnąć. Aby się to udało, składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko do przygotowania rozczynu drożdżowego, trzeba nawet lekko podgrzać. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce i koniecznie przykryj, najlepiej czystą ściereczką. Najlepiej dać mu czas na spokojne wyrośnięcie i nie sprawdzać co chwilę czy już jest gotowe
- Dokładny czas pieczenia drożdżowej bułki może się nieco różnić od tych podanych w przepisach. Wiele zależy do formy, w której pieczesz ciasto, jak i od samego piekarnika. Skąd więc będziesz wiedzieć czy bułka się upiekła? Istnieje pewien sposób, który pozwala to ocenić. Trzeba stuknąć w dno blachy. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos, oznacza to, że ciasto jest już dobre.
Notka redakcyjna:
Jak urozmaicić bułkę drożdżową?
Popularną wersją bułki drożdżowej jest chałka. Delikatna i lekko słodka, doskonale smakuje z dżemem, miodem albo z kremem czekoladowym. Prosta i pyszna jest bułka drożdżowa z kruszonką na wierzchu. Można ją jeść solo lub ze słodkimi dodatkami. Zwykłą, drożdżową bułkę urozmaici dodanie do niej rodzynek lub nawet innych bakalii. Ciekawym dodatkiem mogą też być wydrylowane wiśnie.
Bułki drożdżowe idealnie nadają się do nadziewania. Można je przygotować w wersji z serem, z czekoladą, z jagodami, z jabłkami, z morelami oraz z wieloma innymi owocami. Taka bułka to wygodne rozwiązanie na drugie śniadanie. Można ją zabrać do szkoły lub do pracy. Smakowite bułeczki uzyskasz dodając do ciasta cynamon lub wanilię.
Bułki drożdżowe - bezglutenowe zamienniki
Osoby, które ze względów zdrowotnych lub z własnego wyboru są na diecie bezglutenowej, też mogą jeść bułki drożdżowe na śniadanie. Wystarczy tylko odpowiednio je przygotować. W sieci znajdziesz wiele przepisów na bezglutenowe ciasta. Są one jeszcze szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne ciasto drożdżowe, ponieważ składniki wystarczy wymieszać, nie trzeba ich już dodatkowo wyrabiać. Jeśli chcesz przygotować bułkę drożdżową z kruszonką, w wersji bezglutenowej doskonale sprawdzą się do tego płatki owsiane.
W wersji bezglutenowej zwykłą mąkę trzeba zastąpić jej bezglutenowym odpowiednikiem. Do drożdżowej bułki najlepiej sprawdzi się mąka ryżowa lub owsiana. Można też wymieszać kilka rodzajów mąk jak np. mąkę z tapioki, kokosową lub sojową. Bezglutenowa jest też mąka kukurydziana, która także może posłużyć do upieczenia bułki, jednak jej intensywnie żółty kolor i kukurydziany smak sprawią, że ciasto wyjdzie zupełnie inne niż w tradycyjnej wersji.