Porady:
- Ważne jest, żeby nie doprowadzić do wrzenia mleka, a jedynie je lekko podgrzać. Zbyt wysoka temperatura zabije drożdże, które są potrzebne do zwiększenia masy ciasta na bułki do hamburgerów.
- Składniki na bułki do hamburgerów powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej ciasto nie wyrośnie.
- Ciasto można postawić w okolicy kaloryfera lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 stopni Celsjusza.
- Świeże drożdże można zastąpić też suchymi, pamiętając, że 25 dag drożdży świeżych = 7 g drożdży instant.
- Domowe bułki do burgerów można przygotować z wyprzedzeniem, a potem podgrzać je w piekarniku ze wszystkimi składnikami.
- Bułki do hamburgerów można przygotować bez sezamu lub posypać czymś innym, np. czarnuszką, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika, dyni, kminkiem, a nawet grubo zmielonym pieprzem.
- Wegańskie bułki do burgerów przygotujemy zastępując mleko krowie roślinnym, a jajko np. siemieniem lnianym lub innymi zamiennikami.
- Z tego samego przepisu zrobimy też miniburgery. Wystarczy ciasto podzielić na więcej porcji. W pomniejszonej wersji będą świetne jako przekąską na imprezę lub kinderbal.
Notka redakcyjna:
Bułki do burgerów – domowe czy ze sklepu?
Bułki do burgerów dostępne są w większości supermarketów, ułożone na półkach w pobliżu pieczywa. Jednak mają one sporo minusów:
- Wielu fanów hamburgerów uważa je za nadmuchane i bez smaku, dlatego zupełnie nienadające się do tego dania. Tymczasem powinny być duże i mieć zbitą konsystencję.
- Ponadto spora część pieczywa dostępnego w piekarniach nie spełnia idealnie zadań bułki na burgery – są za małe, a przez do dodatki z kanapki mogą się rozsypywać.
- A do tego często skład tego produktu pozostawia wiele do życzenia.
Dlatego najlepiej jest przygotować je samodzielnie, nasz przepis jest prosty i szybki, ale samo ciasto potrzebuje trochę czasu na wyrośnięcie. Cały proces można sobie wcześniej zaplanować, a naprawdę warto. Chociaż jest to największa wada dla osób, które chciałby zjeść posiłek szybko. Jednak warto pamiętać, że coraz częściej typowy fast food zmienia się w zdrowszy slow food, dzięki temu z tych dań wyciągane są coraz to pełniejsze kompozycje smakowe. Jeśli jednak się spieszymy, domowe burgery można podać w sklepowej bułce, jednak taki posiłek straci znacznie na atrakcyjności.
Jak przyspieszyć przygotowanie bułek do burgerów?
Gdy ciasto na bułki do burgerów wyrasta, można zająć się przygotowaniem mięsa lub warzyw i strączków na kotlety. Dużo przepisów na nie znajdziecie na stronie MojeGotowanie.pl, wpisując w okienku wyszukiwania hasło „burgery”. Po upływie tego czasu ciasto już wyrośnie i można zająć się formowaniem bułek do hamburgerów.
W czasie ich pieczenia warto przygotować sos do kanapek, np.:
To też dobry moment na pokrojenie warzyw. Na sam koniec warto też zostawić smażenie kotletów, żeby podane były jeszcze ciepłe i soczyste. Dobrze organizując kolejność wykonywanych zadań można skrócić czas przygotowania całego obiadu do czasu potrzebnego na wyrośnięcie i upieczenie bułek.
Jakie bułki do burgerów?
Najbardziej klasyczną wersją bułki do hamburgera jest bułka pszenna, najlepiej lekko maślana, z dodatkiem sezamu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by lekko zmodyfikować te zwyczaje. W burgerowniach często można kupić barwione bułki, np. młodym jęczmieniem na zielono, sokiem z buraka na bordowo lub w wersji dietetycznej. Przygotowując samodzielnie bułki na burgery możemy zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą.
Bułki do kebabów
Z tego samego ciasta można przygotować domowe bułki do kebabów:
- Ciasto po wyrośnięciu należy ponownie zagnieść i podzielić na 2 części.
- A następnie rozwałkować je na 2 kwadraty o grubości 0,5 cm i o bokach ok. 30 cm.
- Gotowe bułki do kebaba przełożyć na blachę, posmarować jajkiem, posypać sezamem.
- Podobnie, jak w przypadku bułek na burgery, pozostawiamy ciasto na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.