
Bułki do hot dogów
- mąka pszenna: 500 g
- drożdże: 7 g
- mleko: 120 ml
- woda: 100 ml
- mleko w proszku: 80 g
- masło: 50 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 5 g
- cukier: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie produkty powinny być wyjęte z lodówki na ok. 1 godzinę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
krok 2
Suche składniki: mąkę przesiewamy do misy miksera lub miski. Dodajemy suszone drożdże, mleko w proszku, sól oraz cukier. Mieszamy.
krok 3
Składniki mokre: do masła dodajemy 100 ml mleka, wodę i mieszamy. Wbijamy 1 jajko, ponownie mieszamy.
krok 4
Wyrabianie ciasta: do suchych składników w misie dodajemy płynne z garnka. Przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie wyrabiamy masę. Nie krócej niż 10 minut, do momentu aż stanie się elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ścianek misy.
krok 5
Wyrastanie ciasta: naczynie przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1–2 godziny do podwojenia ciasta.
krok 6
Ciasto: masę przekładamy na stolnicę, chwilkę wyrabiamy. Jeśli jest potrzeba to możemy ciasto podsypać mąką, ale ostrożnie, inaczej bułki do hot dogów mogą wyjść twarde.
krok 7
Formowanie bułek: ciasto dzielimy, na 10 równych porcji, ważymy je na wadze kuchenne. Chodzi o to, żeby bułki wyszły jednakowej wielkości. Każdą z nich chwilkę wyrabiamy i dłońmi formujemy wałki o około 20 cm długości.
krok 8
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
krok 9
Bułki: formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bułeczki, zachowując odległości, gdyż ciasto jeszcze trochę urośnie. Smarujemy je mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
krok 10
Pieczenie: blaszkę z wyrośniętymi bułkami do hot dogów wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 20 minut, aż będą lekko rumiane. Upieczone studzimy na kratce, a kroimy chłodne.

