
Drożdżówki z malinami
- mąka pszenna: 500 g
- cukier: 30 g
- drożdże: 30 g
- mleko: 220 ml
- masło: 80 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 2 g
- cukier puder: 180 g
- sok z cytryny: 60 ml
- maliny: 250 g
- sezam: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jajko wbijamy do małej miseczki. Mleko wlewamy do garnuszka i lekko podgrzewamy. Temperatura płynu nie powinna przekraczać 40°C.
krok 2
Zaczyn: 50 ml mleka wlewamy do małej miseczki. Dodajemy 10 g cukru, drożdże oraz 20 g mąki. Całość dokładnie mieszamy, zakrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
krok 3
Ciasto drożdżowe: masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się rozpuści. Następnie odkładamy na bok do lekkiego ostygnięcia. Do dużej miski wsypujemy pozostałą ilość cukru oraz mąki. Wlewamy mleko, zaczyn, jajko. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy składniki i łączymy je z ostudzonym, ale płynnym masłem. Ciasto przenosimy na stolnicę, a następnie wyrabiamy przez ok. 10-15 minut. Na końcu formujemy je w kulę, przekładamy do miski oraz zakrywamy folią do żywności. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
krok 4
Formowanie: wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy je przez chwilę. Następnie dzielimy je na 8 części, którym nadajemy okrągły kształt. Układamy je na blasze. Spłaszczamy bułeczki dłońmi. Na środku każdej z nich robimy delikatne wgłębienie. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką, a następnie pozostawiamy na ok. 15-20 minut.
krok 5
Lukier: cukier puder przesiewamy do miski. Wlewamy sok z cytryny i łączymy składniki.
krok 6
Pieczenie: na środku każdej bułeczki układamy maliny, a następnie posypujemy je sezamem. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie odstawiamy drożdżówki do ostygnięcia, a na końcu dekorujemy lukrem.

