
Bułki owsiane
- mąka owsiana: 200 g
- mąka pszenna: 500 g
- drożdże: 40 g
- płatki owsiane: 30 g
- mleko: 475 ml
- olej: 60 ml
- sól: 10 g
- cukier: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn drożdżowy: Podgrzewamy 225 ml mleka - nie zagotowujemy. Drożdże kruszymy do mleka, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże popracowały.
krok 2
Ciasto: Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wlewamy olej i zaczyn drożdżowy. Zaczynamy wyrabiać ciasto.
krok 3
Wyrabianie ciasta i wyrastanie: Do połączonych składników stopniowo dodajemy kolejne 225 ml mleka. Wyrabiamy masę, aż będzie gładka i spójna. Ciasto na bułeczki owsiane odstawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.
krok 4
Formowanie bułeczek: Ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy na krzyż i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.
krok 5
Pieczenie: bułki smarujemy pędzelkiem resztą mleka (25 ml = 5 łyżeczek) i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach C.