
Bułki pełnoziarniste
- mąka pełnoziarnista: 400 g
- mąka pszenna: 100 g
- mleko: 210 ml
- woda: 100 ml
- drożdże: 20 g
- cukier: 10 g
- sól: 7 g
- siemię lniane: 35 g
- sezam: 35 g
- olej rzepakowy: 45 ml
- słonecznik: 20 g
- pestki dyni: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić pyszne bułeczki pełnoziarniste? Na początku należy do 200 ml ciepłego mleka pokruszyć świeże drożdże, dodać cukier i łyżkę (15 g) mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie oba rodzaje mąki należy wymieszać z solą, sezamem i siemieniem lnianym. Do mąki dodać mleko z podrośniętymi drożdżami oraz wodę. Potem trzeba powoli wyrabiać ciasto dolewając olej rzepakowy. Ciasto na pełnoziarniste bułki powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto na bułki pełnoziarniste należy przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę.

fot. iStock krok 2
Po tym czasie ciasto na bułki pełnoziarniste należy szybko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Następnie porcję ciasta należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pełnoziarniste należy przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować łyżką mleka (10 ml) i posypać wymieszanymi ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.

fot. iStock krok 3
Po tym czasie ciasto na bułki pełnoziarniste należy szybko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Następnie porcję ciasta należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pełnoziarniste należy przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować łyżką mleka (10 ml) i posypać wymieszanymi ziarnami dyni, słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.

fot. iStock

