
Gazpacho z buraka
- buraki: 1 kg
- czosnek: 2 ząbki
- czerwona cebula: 1 szt.
- papryka chili: 1 szt.
- bulion warzywny: 250 ml
- sok z cytryny: 15 ml
- ocet winny: 50 ml
- oliwa z oliwek: 15 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
- ogórek: 1 szt.
- bazylia: 0.5 pęczka
- jogurt grecki: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie buraków: dokładnie je czyścimy i nieobrane wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy 2 obrane ząbki czosnku i gotujemy przez ok. 60 min do czasu, aż warzywa będą miękkie.
krok 2
Przygotowanie do blendowania: ugotowane buraki przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je na niewielkie kawałki. Z garnka wyjmujemy czosnek.
krok 3
Inne warzywa: cebulę obieramy z łupin, papryczkę kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne ze środka. Kroimy je w drobną kostkę.
krok 4
Blendowanie: buraki, czosnek, cebulę i paprykę przekładamy do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Miksujemy do uzyskania konsystencji purée. Następnie dodajemy bulion, sok z cytryny, ocet i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy na gładki krem.
krok 5
Chłodzenie: gotowe gazpacho z buraka odkładamy na 30 min lodówki.
krok 6
Dodatki: ogórek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Gotowy chłodnik nakładamy do miseczek, na wierzch kładziemy ogórek, kilka listków bazylii i łyżkę gęstego jogurtu.

