
Ćwikła
- buraki: 1 kg
- chrzan: 300 g
- sok z cytryny: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- cukier: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Czerwone buraki (najlepiej ćwikłowe), dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Układamy je w garnku i zalewamy wodą. Buraki na ćwikłę gotujemy do miękkości, mniej więcej przez 60–90 minut, w zależności od ich wielkości. Warto przygotować je dzień wcześniej. Buraki ćwikłowe można też upiec, wtedy zachowają więcej zdrowych składników. Warto je jednak zawinąć w folię aluminiową, by nie wysuszyły się nadmiernie. Pieczemy je 60–90 minut w 200°C, w zależności od wielkości. Obieramy po wystudzeniu.
krok 2
Korzenie chrzanu namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę (można też zamienić na dobrej jakości chrzan ze sklepu). Obieramy je i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Żeby utarty chrzan był łagodniejszy w smaku należy przełożyć go na sitko i przelać gorącą wodą.
krok 3
Cytrynę zalewamy wrzątkiem, kroimy na połówki i wyciskamy: ręcznie lub mechanicznie. Możemy zamienić ją również na ok. 30 ml octu winnego.
krok 4
Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o drobnych dziurkach (można też spotkać się z wersją startą na grubych oczkach lub wręcz posiekaną). Łączymy je z chrzanem (zostawiając troszkę, by można było później poprawić smak), dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, cukrem (można pominąć, bo buraki są już słodkie) oraz sokiem z cytryny. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przykrywamy naczynie. Odstawiamy na około 40–60 minut, żeby składniki się przegryzły. Po tym czasie próbujemy, czy osiągnęliśmy odpowiednią moc – w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę zostawionego startego chrzanu. Jeśli jest za mocny, dokładamy pozostałe buraki, mieszamy, degustujemy i rozkładamy w słoiczki.

