Reklama

Burger drobiowy to zdecydowanie pyszna konkurencja dla klasycznego hamburgera. Warto dodać go z gruszką roztopioną gorgonzolą i młodym groszkiem cukrowym.

Składniki:

30 dag piersi kurczaka
30 dag mięsa z podudzia kurczaka ze skórką
15 dag groszku cukrowego w strączkach
pęczek natki pietruszki
4 łyżki uprażonych pestek słonecznika
4–6 łyżek oliwy
sok z limonki
sól, pieprz
2 gruszki konferencje
12 plasterków sera gorgonzola (lub innego z zieloną/niebieską pleśnią)
4 bułki pszenne ze słonecznikiem
2 garście sałaty frisée (endywii)

Kroki przygotowania:

Mięso mielemy, mieszamy, wyrabiamy przez 5 min
dzielimy na 4 równe części i formujemy burgery o średnicy trochę większej niż bułki.
Groszek cukrowy gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3–4 min, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Miksujemy razem natkę, pestki słonecznika, oliwę i sok z limonki, powstałe w ten sposób pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gruszki myjemy, kroimy w plasterki. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową, kładziemy burgery, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy po 4–5 min z każdej strony. Na minutę przed końcem smażenia układamy na każdym burgerze po 3 kawałki sera, przykrywamy.
Gotowe odstawiamy na minutę, aby odciekły soki. Bułki przecinamy na połowy, układamy na rozgrzanej patelni grillowej i przypiekamy ok. minuty z każdej strony. Bułki smarujemy pesto, przekładamy sałatą, strączkami groszku, usmażonym mięsem z serem oraz plastrami gruszki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Reklama

Porady:

Zobacz przepis na: uniwersalne bułki hamburgerów

Notka redakcyjna:

Jako sos proponujemy domowe pesto pietruszkowe, idealnie współgrające z mięsem i dodatkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama