Reklama

Fit burger to dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek ze smażoną wołowiną i sosem majonezowym. Między połówkami wieloziarnistej bułki znajduje się soczysty kurczak pieczony w panierce kukurydzianej. Jego smak doskonale podkreśla kremowa mieszanka masła orzechowego i sosu sojowego. Prosta, lekka kanapka zawiera klasyczne dodatki w postaci sałaty, pomidora i ogórka. Fit burger z kurczakiem to doskonałe źródło białka. Sprawdźcie, jak go zrobić.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pierś kurczaka: oczyszczamy i kroimy w 3-cm fileciki. Oprószamy solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Możemy wykorzystać gotową mieszankę lub przyrządzić własną. Mięso z kurczaka świetnie komponuje się na przykład z kminem rzymskim i kolendrą. Jego smak można wzbogacić przyprawami korzennymi, takimi jak gałka muszkatołowa i kurkuma. Mieszamy kawałki drobiu, żeby dobrze obtoczyć je w aromatycznych dodatkach.

    Make eat easy

  • krok 2

    Panierowanie: łączymy w miseczce mąkę kukurydzianą (lub drobno pokruszone płatki) ze słodką i ostrą papryką. Do oddzielnego naczynia wybijamy jajko. Rozmącamy je widelcem. Zanurzamy w nim kawałki kurczaka, a potem obtaczamy go w sypkich składnikach. Fit panierka bez glutenu może powstać także z płatków owsianych, siemienia lnianego lub mielonych orzechów.

    Make eat easy

  • krok 3

    Pieczenie: wykładamy blachę pergaminem. Układamy na niej drobiowe kotleciki. Skrapiamy je oliwą (żeby równomiernie rozprowadzić niewielką ilość tłuszczu, warto wykorzystać produkt w sprayu). Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez około 20 minut.

    Make eat easy

  • krok 4

    Sos: umieszczamy w miseczce masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy i jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego lub skyr, które zawierają więcej białka). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubiony pikantny sos, na przykład sriracha lub tabasco.

    Make eat easy

  • krok 5

    Składanie kanapki: zaczynamy od przygotowania dodatków. Myjemy pomidor i kroimy go w dość grube plastry. Możemy posypać je odrobiną gruboziarnistej soli i świeżo zmielonym pieprzem. Opłukujemy liście sałaty lodowej (może być też rzymska) i rwiemy je na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w plastry. Bułki na fit burgery (najlepiej wykorzystać pieczywo wieloziarniste, które zapewni nam porcję błonnika) przekrajamy na pół i rumienimy – na suchej patelni, w piekarniku lub opiekaczu. Smarujemy obie części sosem. Na spodzie układamy sałatę, plastry pomidora i kurczaka. Przykrywamy go ogórkiem i górną częścią bułki.

    Make eat easy

  • krok 6

    Podanie: gotowe burgery fit warto przekłuć długą wykałaczką, która przytrzyma wszystkie składniki. Serwujemy je na ciepło. Pasuje do niech lekka surówka z rzodkiewki, marchewki lub pora, a także dietetyczny coleslaw (bez majonezu). Jeśli chcemy stworzyć pełne danie à la fast food, możemy podać burgery z pieczonymi frytkami w wersji light – z selera lub buraka.

    Make eat easy

Porady:

  • Fit burger z kurczakiem można komponować z dowolnymi warzywami i piklami. Sprawdzi się na przykład marynowana cebula czerwona, świeża cukinia, wstążki marchewki lub liście szpinaku.
  • Innym pomysłem na pożywną wkładkę do burgerów jest przyrządzenie kotlecików z mielonego lub siekanego mięsa. Wystarczy je wymieszać z jajkiem, doprawić, obtoczyć w mące kukurydzianej i upiec tak samo jak w powyższych krokach przygotowania. Takie drobiowe placuszki posmakują szczególnie dzieciom.

Notka redakcyjna:

Fit burger bez bułki

Burger fit bez bułki to propozycja dania białkowego, które świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej. Zamiast pieczywa można wykorzystać na przykład:

  • sałatę – dobrze sprawdzą się spore liście popularnej sałaty lodowej, ale szczególnie atrakcyjnie będzie się prezentować radicchio. Jest czerwona i chrupiąca, ale lekko gorzkawa – dla koneserów.
  • pieczarki – za okrągłą „bułeczkę” może posłużyć grillowane portobello. Nie tylko świetnie smakuje, ale też dobrze imituje mięso, co może ucieszyć miłośników klasycznych burgerów.
  • plastry warzyw – na przykład bakłażana lub cukinii. Lekko podpieczone lub zgrillowane zachowają zwartą strukturę, ale stracą charakterystyczną goryczkę. Można przyrządzić je na przykład w opiekaczu do panini.
  • grillowany camembert – odpowiednio przyrządzony będzie miał chrupiącą skórkę, która posłuży za spód i wierzch fit burgera. Środek natomiast będzie się przyjemnie rozpływał i idealnie podkręci smak drobiu.

Jeśli planujemy przyrządzić keto burgery z kurczakiem, musimy także zmodyfikować nieco pozostałe elementy dania, czyli sos i panierkę. Warto wyeliminować ze składników syrop klonowy, a kurczaka możemy obtoczyć w „bułce tartej” z mąki migdałowej.

Sos do fit burgerów

Zaproponowany przez nas sos na bazie masła orzechowego i sosu sojowego to niezwykle apetyczny dodatek, który kojarzy się z daniami kuchni azjatyckiej, a także jest źródłem zdrowych tłuszczów. Możemy jednak wypróbować także inne dietetyczne receptury, które dobrze komponują się z drobiem, takie jak:

  • sos tzatziki – kremowy, kwaskowy, aromatyczny dip na bazie jogurtu, z dodatkiem ogórka, czosnku i świeżych ziół. To dobre źródło białka, które pasuje praktycznie do wszystkiego.
  • domowy ketchup z pomidorów – kiedy przyrządzamy go samodzielnie, mamy pewność, że nie zawiera dodatkowego cukru i powstaje ze świeżych, sprawdzonych składników.
  • sos curry – na przykład na bazie bulionu i mleczka kokosowego. Idealnie komponuje się z drobiem i ma ciekawy, intensywny aromat.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama