Fit burger
- pierś z kurczaka: 180 g
- mąka kukurydziana: 30 g
- jajka: 1 szt.
- bułka: 2 szt.
- pomidor: 1 szt.
- konserwowe ogórki: 1 szt.
- sałata lodowa: 2 liście
- oliwa z oliwek: 5 ml
- przyprawa do kurczaka: 3 g
- słodka papryka: 2 g
- papryka ostra: 2 g
- masło orzechowe: 20 g
- sos sojowy: 20 ml
- sos sriracha: 14 ml
- syrop klonowy: 14 ml
- czosnek: 1 ząbek
- jogurt naturalny: 80 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pierś kurczaka: oczyszczamy i kroimy w 3-cm fileciki. Oprószamy solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Możemy wykorzystać gotową mieszankę lub przyrządzić własną. Mięso z kurczaka świetnie komponuje się na przykład z kminem rzymskim i kolendrą. Jego smak można wzbogacić przyprawami korzennymi, takimi jak gałka muszkatołowa i kurkuma. Mieszamy kawałki drobiu, żeby dobrze obtoczyć je w aromatycznych dodatkach.

Make eat easy krok 2
Panierowanie: łączymy w miseczce mąkę kukurydzianą (lub drobno pokruszone płatki) ze słodką i ostrą papryką. Do oddzielnego naczynia wybijamy jajko. Rozmącamy je widelcem. Zanurzamy w nim kawałki kurczaka, a potem obtaczamy go w sypkich składnikach. Fit panierka bez glutenu może powstać także z płatków owsianych, siemienia lnianego lub mielonych orzechów.

Make eat easy krok 3
Pieczenie: wykładamy blachę pergaminem. Układamy na niej drobiowe kotleciki. Skrapiamy je oliwą (żeby równomiernie rozprowadzić niewielką ilość tłuszczu, warto wykorzystać produkt w sprayu). Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez około 20 minut.

Make eat easy krok 4
Sos: umieszczamy w miseczce masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy i jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego lub skyr, które zawierają więcej białka). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubiony pikantny sos, na przykład sriracha lub tabasco.

Make eat easy krok 5
Składanie kanapki: zaczynamy od przygotowania dodatków. Myjemy pomidor i kroimy go w dość grube plastry. Możemy posypać je odrobiną gruboziarnistej soli i świeżo zmielonym pieprzem. Opłukujemy liście sałaty lodowej (może być też rzymska) i rwiemy je na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w plastry. Bułki na fit burgery (najlepiej wykorzystać pieczywo wieloziarniste, które zapewni nam porcję błonnika) przekrajamy na pół i rumienimy – na suchej patelni, w piekarniku lub opiekaczu. Smarujemy obie części sosem. Na spodzie układamy sałatę, plastry pomidora i kurczaka. Przykrywamy go ogórkiem i górną częścią bułki.

Make eat easy krok 6
Podanie: gotowe burgery fit warto przekłuć długą wykałaczką, która przytrzyma wszystkie składniki. Serwujemy je na ciepło. Pasuje do niech lekka surówka z rzodkiewki, marchewki lub pora, a także dietetyczny coleslaw (bez majonezu). Jeśli chcemy stworzyć pełne danie à la fast food, możemy podać burgery z pieczonymi frytkami w wersji light – z selera lub buraka.

Make eat easy


