
Burger z szarpaną wieprzowiną i ogórkiem kiszonym
Szarpana wieprzowina to sposób na wydobycie z mięsa wyjątkowego smaku i aromatu. Tak przygotowaną wieprzowinę warto dodać do burgera. W połączeniu z ogórkiem kiszonym i białą kapustą będzie pyszny!
Składniki:
60 dag karkówki wieprzowej
sól, pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego
3 cebule
pęczek koperku
1/4 główki małej kapusty białej
łyżeczka cukru
łyżeczka kminu rzymskiego
2–3 łyżki octu jabłkowego
2 ogórki kiszone
4 bułki pszenne z czarnuszką
4 łyżki majonezu
Kroki przygotowania:
Mięso nacieramy obficie solą i pieprzem i zostawiamy na 30 min. Rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony po 3–4 min, zdejmujemy z ognia. Obieramy cebule, przekrawamy na pół i tniemy w piórka.
Przekładamy mięso z cebulą do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 120°C przez ok. 3 godz.
Myjemy koperek, szatkujemy. Usuwamy z kapusty wierzchnie liście i głąb, resztę cienko szatkujemy, mieszamy z koperkiem, cukrem, kminem rzymskim, octem i solą, lekko wygniatamy.
Ogórki kroimy w plasterki. Karkówkę wyjmujemy z piekarnika, widelcem rozdzielamy na włókna, mieszamy z cebulą oraz solą i cukrem do smaku.
Bułki przecinamy, przypiekamy na grillowej patelni ok. minuty. Smarujemy majonezem, przekładamy plasterkami ogórka, kapustą z koperkiem i rwanym mięsem z cebulą, składamy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
Porady:
- Domowy burger to przede wszystkim dobre mięso, ale ważne jest też pieczywo. Wybierzmy maślaną brioszkę, ciabattę lub po prostu świeżą, pyszną kajzerkę.
- Do burgerów warto podać frytki z ziemniaków lub batatów, a nawet z selera czy cukinii! Świetnie sprawdzą się też krążki cebulowe lub chipsy.
- Wystarczy jajko, olej, ocet, sól i pieprz, aby wyczarować domowy majonez, idealny do burgera.
Zobacz przepis na: uniwersalne bułki hamburgerów

