
Wegeburgery marchewkowe
- tofu: 150 g
- marchewka: 460 g
- papryka wędzona: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
- płatki kukurydziane: 60 g
- natka pietruszki: 5 gałązek
- cytryna: 1 szt.
- parmezan: 40 g
- sezam: 30 g
- bułka: 4 szt.
- majonez: 4 łyżki stołowe
- kumin (kmin rzymski): 0.75 łyżeczki
- sałata rzymska: 1 szt.
- awokado: 1 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal450
- tłuszcz20g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany50g
- cukry10g
- błonnik8g
- białko15g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Obieramy marchewki (400 g). Kroimy je w plastry o grubości około 1 cm. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy oraz przyprawami – solą, pieprzem, kminem rzymskim i 3/4 łyżeczki wędzonej papryki. Zabezpieczamy folią aluminiową. Pieczemy przez 20 minut, a następnie odkrywamy i trzymamy w piekarniku przez kolejne 10 minut. Marchewki powinny w tym czasie zarumienić się i zmięknąć.
krok 2
Masa na wegekotlety: rozkruszamy 1/2 kostki wędzonego tofu do miski. Mieszamy je z płatkami kukurydzianymi lub kawałkami chleba żytniego. Do rozdrobnienia składników możemy użyć robota kuchennego. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z 1 cytryny, wiórki parmezanu i sezam. Blendujemy upieczoną marchewkę z pozostałym tofu. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym łączymy z przygotowaną bazą. Mieszamy całość, aż zacznie tworzyć się zwarta masa. Jeśli jest zbyt sucha, możemy dodać nieco wody lub oliwy.
krok 3
Smażenie: formujemy w dłoniach 4 dosyć grube kotlety i wkładamy je do lodówki na 20 minut. Smażymy je na pozostałej oliwie. Potrzebują 3–4 minut z każdej strony, żeby się zarumienić. Wegeburgery marchewkowe łatwo rozpadają się na patelni, więc trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie. Alternatywnie możemy je przyrządzić w piekarniku, w 180–200°C, przez 25–30 minut.
krok 4
Podanie: ścieramy jedną niewielką surową marchewkę na dużych oczkach tarki. Plasterkujemy awokado. Przekrajamy i podpiekamy bułki do burgerów. Smarujemy spód każdej z nich majonezem, oprószamy odrobiną wędzonej papryki i posypujemy startą marchewką. Układamy na nich liście miniaturowej sałaty rzymskiej, a następnie kotlety i awokado. Dekorujemy wegetariańskie burgery z marchewki rzeżuchą lub innymi kiełkami.
Źródło: serwis partnerski Apetit ,

