Reklama

Wegeburgery marchewkowe to bezmięsna odpowiedź na popularne danie typu fast food. Pieczone warzywo korzeniowe, parmezan i tofu tworzą świetną, wręcz uzależniającą mieszankę, z której powstaje doskonały wegetariański kotlet. W razie potrzeby ser można zastąpić roślinnym produktem, takim jak płatki drożdżowe. Kompozycję dopełniają plastry awokado, sałata rzymska, kiełki i szczypta wędzonej papryki. Sprawdźcie, jak zrobić kolorowe burgery z marchewki.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal450
  • tłuszcz20g
  • tłuszcz nasycony5g
  • węglowodany50g
  • cukry10g
  • błonnik8g
  • białko15g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Obieramy marchewki (400 g). Kroimy je w plastry o grubości około 1 cm. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy oraz przyprawami – solą, pieprzem, kminem rzymskim i 3/4 łyżeczki wędzonej papryki. Zabezpieczamy folią aluminiową. Pieczemy przez 20 minut, a następnie odkrywamy i trzymamy w piekarniku przez kolejne 10 minut. Marchewki powinny w tym czasie zarumienić się i zmięknąć.

  • krok 2

    Masa na wegekotlety: rozkruszamy 1/2 kostki wędzonego tofu do miski. Mieszamy je z płatkami kukurydzianymi lub kawałkami chleba żytniego. Do rozdrobnienia składników możemy użyć robota kuchennego. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z 1 cytryny, wiórki parmezanu i sezam. Blendujemy upieczoną marchewkę z pozostałym tofu. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym łączymy z przygotowaną bazą. Mieszamy całość, aż zacznie tworzyć się zwarta masa. Jeśli jest zbyt sucha, możemy dodać nieco wody lub oliwy.

  • krok 3

    Smażenie: formujemy w dłoniach 4 dosyć grube kotlety i wkładamy je do lodówki na 20 minut. Smażymy je na pozostałej oliwie. Potrzebują 3–4 minut z każdej strony, żeby się zarumienić. Wegeburgery marchewkowe łatwo rozpadają się na patelni, więc trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie. Alternatywnie możemy je przyrządzić w piekarniku, w 180–200°C, przez 25–30 minut.

  • krok 4

    Podanie: ścieramy jedną niewielką surową marchewkę na dużych oczkach tarki. Plasterkujemy awokado. Przekrajamy i podpiekamy bułki do burgerów. Smarujemy spód każdej z nich majonezem, oprószamy odrobiną wędzonej papryki i posypujemy startą marchewką. Układamy na nich liście miniaturowej sałaty rzymskiej, a następnie kotlety i awokado. Dekorujemy wegetariańskie burgery z marchewki rzeżuchą lub innymi kiełkami.

    Źródło: serwis partnerski Apetit ,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama