
Burgery z ciecierzycy
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ciecierzyca: 1 szklanka
- czosnek: 1 ząbek
- marchewka: 1 szt.
- jajka: 1 szt.
- mąka: 2 łyżki stołowe
- sos barbecue: 50 ml
- miód: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- kumin (kmin rzymski): 1 szczypta
- olej: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Ciecierzycę z puszki należy odsączyć na sitku i razem z posiekanym czosnkiem zmiksować blenderem na gładką masę. Masę na burgery z ciecierzycy mieszamy ze startą na dużych oczkach marchewką, dużym jajkiem, mąką. Aby nadać pyszny, burgerowy smak, dodajemy sos BBQ z butelki oraz miód, przyprawiamy do smaku.

iStock krok 2
Z masy formujemy 4 kotlety z ciecierzycy i marchewki. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy każdego burgera na złoto z obu stron. Po usmażeniu warto odłożyć burgery z ciecierzycy na ręcznik papierowy, aby były mniej tłuste. Kotlety z ciecierzycy są gotowe do podania.

iStock

