
Burgery ze słodkich ziemniaków z keczupem z żurawiny
Czy burger może być zdrowy? Tak! Pod warunkiem, że przygotujemy kotlety z warzyw zamiast mięsa, a keczup zastąpimy sosem z żurawiny.
Składniki:
Na keczup:
nieduża cebula
25 dag świeżej żurawiny amerykańskiej
5 dag cukru
60 ml octu z czerwonego wina
mielony cynamon
pieprz cayenne
Na burgery:
60 dag słodkich ziemniaków
25 dag płatków owsianych instant
jajko
po 4 gałązki natki pietruszki i kolendry
sól
pieprz
4 łyżki oleju
Dodatki:
opakowanie kremowego serka śmietankowego
1/2 szklanki suszonej żurawiny amerykańskiej
kilka liści rzymskiej sałaty
4 ciabatki
8 plastrów sera halloumi do grillowania
Kroki przygotowania:
Robimy keczup: cebulę obieramy i siekamy
żurawinę amerykańską przebieramy i płuczemy
razem wkładamy do rondelka
podlewamy ok. 1/4 szklanki wody
dusimy ok. 15 min od zawrzenia. Żurawinę amerykańską i cebulę odcedzamy
mieszamy z cukrem
octem
szczyptą cynamonu i szczyptą cayenne. Dusimy ok. 10 min od zawrzenia
aż keczup ładnie zgęstnieje.
W międzyczasie obieramy
myjemy i drobno kroimy słodkie ziemniaki. Wrzucamy na wrzacą wodę i gotujemy ok. 20 min. Odcedzamy
osączamy
odstawiamy do ostygnięcia.
Kremowy serek mieszamy z suszoną żurawiną amerykańską
przyprawiamy solą i pieprzem
wstawiamy do lodówki. Liście sałaty myjemy
osuszamy. Listki pietruszki i kolendry siekamy. Zimne słodkie ziemniaki ucieramy z połową płatków owsianych
jajkiem i ziołami
doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy owalne
spłaszczone burgery
obtaczamy w pozostałych płatkach i smażymy z obu stron na oleju
osączamy na papierze kuchennym. Na patelni przysmażamy ser halloumi (ok. 3 min). Ciabatki przecinamy na pół
na każdej połówce kładziemy po plastrze halloumi
na połowie – sałatę
burgera ze słodkich ziemniaków
polewamy keczupem z żurawiny amerykańskiej
składamy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady:
Zobacz też: różowe burgery z MasterChef Junior

