Reklama

Burrata to delikatny włoski ser powstały na bazie mleka krowiego lub bawolego. Wspaniale smakuje z soczystymi pomidorami, kremowym awokado, rukolą oraz bazylią. Całość podkreśla oliwa z oliwek i świeżo zmielony pieprz. Burratę możemy podać o każdej porze dnia z dodatkiem świeżego pieczywa bądź grzanek.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w ćwiartki.

  • krok 2

    Pomidory: myjemy, duże kroimy w plastry, a małe pozostawiamy w całości.

  • krok 3

    Podanie: rukolę wykładamy na talerz. Na środku układamy burratę, a obok niej pomidory oraz awokado. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy liśćmi bazylii.

Porady:

  • Burratę podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba, bagietki lub grzanek czosnkowych. Wspaniale sprawdzi się również jako lekki dodatek do pieczonych mięs i ryb.
  • Sałatkę możemy wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni bądź ulubione orzechy. Składniki te rewelacyjnie podniosą wartość odżywczą dania i sprawią, że będzie bardziej sycące.
  • Potrawa świetnie smakuje posypana świeżymi oraz suszonymi ziołami np. tymiankiem, rozmarynem, majerankiem.
  • Do przygotowania dania należy wybrać soczyste, słodkie pomidory. Najlepiej sprawdzą się malinowe, koktajlowe, a także cherry.
  • Ser burrata z powodzeniem zastąpimy mozzarellą di buffala. Jednak należy mieć na uwadze to, że odznacza się ona nie tylko bardziej wyrazistym smakiem, ale również gęstszą konsystencją.
  • Zamiast rukoli możemy użyć roszponki, świeżych liści bazylii, a nawet oregano.
  • Najlepiej wybrać dobrej jakości, tłoczoną na zimno oliwę extra virgin. Produkt charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem i intensywnym aromatem. Ponadto stanowi bogate źródło witamin oraz soli mineralnych.
  • Sałatkę możemy skropić dodatkowo sokiem z cytryny. W ten sposób nadamy potrawie delikatnej, kwaśnej nuty, która wspaniale komponuje się ze świeżymi pomidorami i rukolą.
  • Burrata najlepiej smakuje, gdy jest świeża. W związku z tym polecamy zjeść ją tego samego dnia, w którym została przygotowana.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama